Πολιτική

Το ΔΝΤ κλείνει το μάτι στην Ελλάδα


Ανατροπή με πολλές προεκτάσεις φέρνει τελευταία απόφαση του ΔΝΤ καθώς αφήνει ανοιχτό παράθυρο για χορήγηση μεγάλων δανείων και σε χώρες που είναι αμφίβολο αν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια , αλλάζοντας παράλληλα το σκεπτικό ποιο είναι βιώσιμο ή μη χρέος. Υπενθυμίζεται πάντως πως την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο κατήργησε τη γνωστή  συστημική εξαίρεση με την οποία έλαβαν δάνεια η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Με τροποποιήσεις όμως, τα εν λόγω δάνεια δεν απορρίπτονται πλήρως αλλά θα εξετάζονται με διαφορετικούς όρους. Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο παραδέχεται για μια ακόμη φορά λάθη του σε σχέση με την ελληνική περίπτωση, προσπαθώντας όμως να καταλογίσει και αλλού ευθύνες. Παραδέχεται ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έγινε αλλά και η κρίση δεν ανακόπηκε, όπως είχε εκτιμήσει, σημειώνοντας πως η μη αναδιάρθρωση είχε και την έγκριση της Αθήνας το 2010. Συγκεκριμένα, στην έκθεση 99 σελίδων που παρουσιάζει το ΔΝΤ ασκεί έντονη κριτική τόσο στη στάση των Ευρωπαίων όσο και στη δική του «αδυναμία» αναφορικά με το πρώτο ελληνικό μνημόνιο και την καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όπως γίνεται αντιληπτό, ιδιαίτερα έντονες είναι οι παρασκηνιακές ζυμώσεις την ώρα που ξεκινά και επισήμως από αύριο η φάση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως διεμήνυσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Στην ανακοίνωση του το ΔΝΤ σημειώνει πως η μεταρρύθμιση έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να διατηρήσει την δυνατότητα του ΔΝΤ να συνεχίσει να προσφέρει χρηματοδότηση που βοηθάει κράτη να επιλύσουν τα προβλήματα τους στο ισοζύγιο πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης και της ύπαρξης ρίσκων μετάστασης. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, θα πρέπει να υπάρξει – όπως τονίζουν κορυφαίοι αξιωματούχοι του Ταμείου – έγκαιρη αναδιάρθρωση ενός χρέους, υπό τη μορφή κυρίως παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του, προκειμένου σε κάποιο μελλοντικό χρόνο να μην είναι αναγκαίο ένα βίαιο «κούρεμά» του.

Η ζώνη που δημιουργείται είναι ανάμεσα στο χρέος που δεν χαρακτηρίζεται: ούτε μη βιώσιμο, ούτε βιώσιμο με υψηλές πιθανότητες. Σε αυτή την περίπτωση, όπου το μέλος διατηρεί την πρόσβαση στις αγορές ή όπου ο όγκος των απαιτήσεων των ιδιωτών  που λήγουν κατά την διάρκεια του προγράμματος είναι μικρός, μπορεί να διατηρηθεί μια σημαντική έκθεση των ιδιωτών χωρίς ανάγκη αναδιάρθρωσης των απαιτήσεων τους. Σε περιπτώσεις που τα μέλη έχουν χάσει την πρόσβαση στις αγορές και οι απαιτήσεις των ιδιωτών που λήγουν κατά την διάρκεια του προγράμματος μπορεί να αποστραγγίσουν τους διαθέσιμους πόρους, ένα reprofiling των υφιστάμενων απαιτήσεων θα είναι κατάλληλο.