Πολιτική

Το δημοσιονομικό κενό, τα νέα μέτρα και η ευκαιρία για το ΔΝΤ


 Ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών άρχισαν σήμερα το τσεκάρισμα των δημοσιονομικών στοιχείων, πρώτο σημείο τριβής στη φάση της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι θα αποτελέσουν οι εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό. Από τον προσδιορισμό αυτού του ποσού θα εξαρτηθεί αν θα κριθεί αναγκαία η  λήψη νέων μέτρων τους επόμενους μήνες – και ποιού αποτελέσματος. «Δεν υπάρχει κενό και δεν θα χρειασθούν παρεμβάσεις» υποστηρίζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, σε 900 εκατ. ευρώ το υπολογίζουν οι δανειστές. Η γεφύρωση του χάσματος  αποτελεί προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε διελκυστίνδα με μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για νέα μέτρα.

Ο φόβος αυτός ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προειδοποιήσει ότι αν η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος δεν κλείσουν σε  εύλογο χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα  δεν πρόκειται να «δουλέψει» και η Ελλάδα θα παραμείνει στον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Η ελληνική πλευρά απέστειλε από την προηγούμενη Πέμπτη στους Θεσμούς τα τελευταία στοιχεία για τα δημόσια έσοδα, τα οποία  δείχνουν υπέρβαση του στόχου κατά 1,9 δις. ευρώ σε ταμειακή βάση και συνηγορούν στην άποψη της περί μηδενικού δημοσιονομικού κενού το 2015.

 Επιχείρημα η πορεία των εσόδων

Με βάση αυτά τα στοιχεία αναθεωρείται και η αρχική εκτίμηση για «κενό» 1,75 δισ. στη διετία 2017-2018, το οποίο πλέον προϋπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. Ετσι καθίστανται μη αναγκαία  μέτρα 750 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Τα κλιμάκια των θεσμών θέλουν πολλά πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις, προκειμένου να «αποφανθούν» εν συνεχεία τι ποσά πρέπει να εξοικονομηθούν έως το 2018 και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και για  την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Μετά τη διατύπωση των προτάσεων τους θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων  για την ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Η ευκαιρία για το ΔΝΤ

Κατά τις  εκτιμήσεις παραγόντων της Κομισιόν που παρακολουθούν το ελληνικό ζήτημα, πολλά και σημαντικά μέτωπα θα κλείσουν γρήγορα, αλλά  η διαπραγμάτευση θα «σκαλώσει» σε διαφορές εκτιμήσεων ως προς την αναγκαιότητα μέτρων 400 εκατ. ευρώ, συναρτώμενων με την ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού. 

Όπως επισημαίνουν, στη φάση αυτή καθοριστική θα είναι η στάση του ΔΝΤ, το οποίο θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την εμπλοκή για να επιβάλει τις απόψεις του. Προβάλλοντας την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους, το Ταμείο  θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα  και εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.