Πολιτική

Το δίλημμα του Μαξίμου


Συμφωνία ή σύγκρουση στο παρά ένα. Η δύσκολη μάχη στη Βουλή και το σενάριο εκλογών

Το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται πάλι στην Ελλάδα, μετά  την υιοθέτηση από τους Ευρωπαίους της σκληρής γραμμής του Β. Σόιμπλε και του ΔΝΤ για πρόσθετα προληπτικά μέτρα.  Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα στοίχημα, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθούν ο χρόνος παραμονής της στην εξουσία και οι περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις. Η αναμενόμενη συμφωνία με τους δανειστές και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θ'αλλάξουν ασφαλώς το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και θα "πιστωθούν" στο ενεργητικό της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει ήδη να  αξιοποιήσει επικοινωνιακά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα όμως θα αποτελέσουν καταλύτη έντονων πολιτικών διεργασιών και αφετηρία ανατροπής πολιτικών ισορροπιών, ιδαίτερα στην περίπτωση που υπάρξουν δυσκολίες στην υπερψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή.

 Το στοίχημα θα παιχθεί μέσα στον επόμενο μήνα και η έκβαση του θα εξαρτηθεί  από  το κατά πόσο η κυβέρνηση  θα μπορέσει να πείσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την κοινωνία ότι το πακέτο μέτρων 9 δισ. ευρώ είναι ένα "αναγκαίο κακό" που δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Πάνω σ'αυτό το επιχείρημα το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να κερδίσει αποδοχή, εξασφαλίζοντας την επιβίωση του μέχρι τη λήξη της βουλευτικής περιόδου το 2019, διαφορετικά θ' ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές εντός του έτους. 

Το Eurogroup θέλει από το ελληνικό κοινοβούλιο  - και κατά πρώτον από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας - να ψηφίσουν το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ άμεσα και ταυτόχρονα να εγκρίνουν ένα πρόσθετο  πακέτο «αξιόπιστων» μέτρων περίπου 3,6 δισ. ευρώ, που θα εφαρμοσθούν μελλοντικά, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τα νέα έκτακτα μέτρα που μπήκαν στο τραπέζι μετά από ιδέα του Β. Σόιμπλε για να μείνει το ΔΝΤ στο μνημόνιο, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά ευλόγως δημιουργούν πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το αν τελικά η συγκυβέρνηση θα αντέξει να τα περάσει από τη Βουλή. Άλλωστε οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν μπροστά τους το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το πακέτο των έμμεσων φόρων. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν νέα σκληρά μέτρα από τη Βουλή δεσμεύοντας τη χώρα για το 2018.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πλέον μπροστά στην απαίτηση των δανειστών -ΔΝΤ και  Ευρωπαίων - να πέσουν τώρα υπογραφές για προληπτικά μέτρα  3,6 δισ. ευρώ, παρόλο που ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να προειδοποίησε και τον Φρανσουά Ολάντ για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει διαρροή μέχρι στιγμής, είναι εμφανές ότι το νέο δίλημμα που θα τεθεί επικοινωνιακά στους βουλευτές και τους πολίτες είναι: Συμφωνία ή σύγκρουση και προσφυγή στις κάλπες.

Ο χρόνος θα δείξει μέσα στις επόμενες μέρες αν τελικά η συγκυβέρνηση θα αντέξει ή όχι το βάρος των προληπτικών μέτρων, αλλά και αν ο Αλέξης Τσίπρας θα θέλει να φορτωθεί ακόμη ένα πακέτο που ανεβάζει τον μνημονιακό λογαριασμό σε 9 δισ. ευρώ εξαντλώντας μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις