Οι διακοπές στο Μέτσοβο και ο καθάριος αέρας του βουνού, δεν προσέφεραν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη λύση στο δίλημμα το οποίο αντιμετωπίζει σχετικά με το πρόσωπο που η ΝΔ θα υποδείξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περίοδο 2020-2025.
Η νέα καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ονόματος - που μετατίθεται για τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου - μαρτυρά, αν μη τι άλλο, ότι το δίλημμα για τον πρόεδρο της ΝΔ εξακολουθεί να υφίσταται, όπως και η δυστοκία της απόφασης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε χθεσινή (4/1) συνέντευξή του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αφού κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος περί τα τέλη Ιανουαρίου, «αρχές Φλεβάρη το αργότερο».
Στα πρόθυρα έναρξης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (τοποθετείται στις 12 -13 Φεβρουαρίου) είναι πρόδηλο ότι ο πρωθυπουργός δυσκολεύεται να λάβει την τελική του απόφαση.
Ποιό είναι όμως το δίλημμα που τον βασανίζει; Χωρίς αμφιβολία ο Κ. Μητσοτάκης επιθυμεί μιά άλλη επιλογή από την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο άλλωστε δεν ψήφισε το 2015 ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αιτιολογώντας την στάση του ως εξής: «Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα».
Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία η λύση Παυλόπουλου εμφανίζεται να έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα:
- Σε φάση όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει και πως θα εξελιχθεί, ο Π. Παυλόπουλος διαθέτει το απαιτούμενο για τις περιστάσεις πολιτικό βάρος και κύρος.
- Η υποψηφιότητα Παυλόπουλου συγκεντρώνει ίσως τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, την οποία επιδιώκει και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης όπως έχει δηλώσει. Εκτός από τη ΝΔ θα τη στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας. Άρα ο Π. Παυλόπουλος θα ψηφιστεί το λιγότερο από 234 βουλευτές (158 της ΝΔ και 86 του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ είναι πιθανόν υπέρ του να ταχθούν και μικρότερα κόμματα ή μεμονωμένοι βουλευτές. Έτσι θα δοθεί και ένα δυνατό μήνυμα εθνικής ομοψυχίας.
- Η υπόδειξη του Π. Παυλόπουλου δεν ανοίγει εσωκομματικά μέτωπα, καθώς ικανοποιεί απολύτως την καραμανλική πτέρυγα, ενώ δεν δίνει δικαίωμα για σοβαρές ενστάσεις και αντιδράσεις από την σαμαρική.
Από την άλλη, ένα πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροαριστερά, επιλογή που πιθανότατα προτιμά ο Κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει τριβές και εντάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Ειδικά από το στρατόπεδο των σαμαρικών, οι οποίοι περιμένουν στη γωνία μιά τέτοιου τύπου επιλογή, για να ξεσπαθώσουν, μετά το κάψιμο της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά, παρότι στηρίχθηκε ανοιχτά από κάποιους βουλευτές (Βορίδης, Κατσανιώτης, Καραγκούνης, Τζαβάρας).
Υποψήφιος προερχόμενος από την Κεντροαριστερά θα δώσει το έναυσμα για τη σχηματοποίηση και δημόσια έκφραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στη βάση των εθνικών θεμάτων και της διαχείρισης του μεταναστευτικού/ προσφυγικού.
Αυτό θα συμβεί είτε το πρόσωπο που θα υποδειχθεί από τη ΝΔ είναι κάποιο από εκείνα που έχουν συζητηθεί (Μαρία Δαμανάκη, Άννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Αλιβιζάτος), είτε είναι πρωτοεμφανιζόμενο, ακόμα και χωρίς προηγούμενη ενασχόληση με την πολιτική (αυτό το σενάριο έχει ελάχιστες πιθανότητες, λόγω των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά). Βεβαίως, ο Κ. Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά δύσκολο να προτείνει κάποιον από τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλο, τους οποίους έφερε στο προσκήνιο η Φώφη Γεννηματά, καθώς θεωρούνται κόκκινο πανί για το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Επιπλέον, το όποιο πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, καθώς δεν θα ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσει σαφώς λιγότερες ψήφους (το πολύ 189 ακόμα και αν στηριχθεί από ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ25), από όσες η υποψηφιότητα Παυλόπουλου.
Εννοείται, ότι αν ο πρόεδρος της ΝΔ υποδείξει πρόσωπο από την συντηρητική παράταξη, πλην Παυλόπουλου, αυτό θα ψηφιστεί μόνο από το κυβερνών κόμμα. Άρα χάνεται το απαραίτητο στοιχείο της συναίνεσης.
Συνεπώς, ο Κ. Μητσοτάκης ή θα επιλέξει εκών άκων τη ρεαλιστική υποψηφιότητα Παυλόπουλου ή θα οδηγηθεί σε πρόσωπο από την Κεντροαριστερά προκαλώντας εστίες εσωτερικής αντιπολίτευσης, με το όποιο πολιτικό κόστος.
Δημήτρης Κυριακόπουλος