Εκλογές μπορεί να μη γίνουν το Φθινόπωρο, αλλά το πολιτικό θερμόμετρο θα παραμείνει ώς τότε στα ύψη, αν αληθεύουν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν μετ' επιτάσεως τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου και από στελέχη της ΝΔ, έχοντας κλείσει το κεφάλαιο “πρόωρες εκλογές” ο κ. Μητσοτάκης εστιάζει τώρα στην ανανέωση του κυβερνητικού προφίλ και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού σχήματος.
Σχεδιάζει λοιπόν έναν ευρύ ανασχηματισμό, με παράλληλη αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος και δημιουργία νέων υπουργείων, που θα καλύψουν τομείς κυβερνητικού έργου όπου θα δοθεί έμφαση τους επόμενους μήνες. Κατά πληροφορίες, στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι η απομάκρυνση/αντικατάσταση δύο ή τριών υπουργών “πρώτης γραμμής” και η ανάθεση χαρτοφυλακίων σε πρόσωπα χωρίς “κομματική ταυτότητα”, προερχόμενα από τον κεντροδεξιό χώρο.
Οι αλλαγές αυτές θα σηματοδοτήσουν την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να κερδίσει “πόντους” στον κεντρώο-κεντροδεξιό χώρο, όπου “αλιεύει” ψήφους και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Αντικρουόμενοι στόχοι
Προφανής πολιτικός στόχος η ανάσχεση της προϊούσης φθοράς της κυβέρνησης, που βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά της να “ροκανίζονται” με αργό ρυθμό, καθώς τα αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν φέρνουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ο πληθωρισμός συνεχίζει να “καλπάζει” και η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται.
Παράλληλα όμως, ο κ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να υποστηρίξει το αφήγημα της σταθερότητας, που είναι και το βασικό επιχείρημα του κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Πρέπει κατά πρώτον να πείσει ότι η κυβέρνησή του έχει επιτελέσει μέχρι τώρα σημαντικό έργο, ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία τις διαδοχικές κρίσεις – υγειονομική, ενεργειακή - και ότι αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ομως, αν πράγματι είναι επιτυχής η μέχρι τώρα θητεία της, δεν συντρέχει λόγος μεγάλων αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο.
Είναι ένας δύσκολος συγκερασμός αντικρουόμενων στόχων, που φέρνει τον πρωθυπουργό πρό διλήμματος: Θα προτιμήσει το βαθύ λίφτινγκ και την αναδόμηση -που θα αποτελούσαν παραδοχή αποτυχίας και χαμηλών επιδόσεων – ή να στείλει μήνυμα σταθερότητας, διατηρώντας αμετάβλητο το κυβερνητικό σχήμα και περιοριζόμενος ίσως στη δημιουργία νέων υπουργείων;
Μέχρι τις εκλογές
Οπως αναφέρεται από συνεργάτες του, προκειμένου να καταλήξει στις τελικές επιλογές του ο πρωθυπουργός λαμβάνει υπόψη την ανάγκη συγκρότησης ενός λειτουργικότερου και αποτελεσματικότερου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο σε συνεργασία με το επιτελείο του Μαξίμου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δύσκολες, ιδιάζουσες συνθήκες που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες στην οικονομία και στην κοινωνία.
Κορυφαία στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι η χώρα χρειάζεται τώρα ένα κυβερνητικό σχήμα που “θα αντέξει μέχρι τις εκλογές, θα παράγει έργο και παράλληλα θα πείσει τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων ότι βρίσκεται δίπλα στον πολίτη”.
Τα νέα υπουργεία
Στο σλόγκαν “δίπλα στον πολίτη” θέλει να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο ο πρωθυπουργός, δρομολογώντας τη δημιουργία τριών ή τεσσάρων νέων υπουργείων που θα σηματοδοτήσουν την προσπάθεια για πιο “κοινωνικό” και λειτουργικό κράτος.
Οπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές, στον αρχικό σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία υπουργείων για
- Την εποπτεία της αγοράς, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αντιμετώπιση της ακρίβειας
- Την κοινωνική πολιτική και τα θέματα οικογένειας
- Τη διαχείριση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ
- Τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την εξυπηρέτηση του πολίτη.