Πολιτική

Το «δεξί χέρι» του Εσκομπάρ εξηγεί: Γιατί δεν θα κερδηθεί ποτέ ο πόλεμος των ναρκωτικών


 Εχθές, 27 Αυγούστου, ο Τζον ‘Ποπάι’ Βελάσκεζ, το «δεξί χέρι» του θρυλικού «βαρόνου» της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ,  αποφυλακίστηκε από την ύψιστης ασφάλειας φυλακή Κομπίτα στην κεντρική Κολομβία, έχοντας εκτίσει 22 χρόνια εκ της ποινής των 30 ετών που του είχε επιβληθεί για φόνο.

Ενόσω ήταν ακόμα μέσα στη φυλακή, είχε βοηθήσει τους δημοσιογράφους του Der Spiegel Γιόχεν Μάρτιν Γκουτς και Χουάν Μορένο, να κάνουν ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε σε πέντε τμήματα, σχετικά με τα «μαθήματα από τον αποτυχημένο πόλεμο κατά των ναρκωτικών».

Ο Τζον ‘Ποπάι’ Βελάσκεζ ήταν επικεφαλής ασφαλείας του Πάμπλο Εσκομπάρ. Τον βοήθησε να βιομηχανοποιήσει την παραγωγή κοκαΐνης, να αποκτήσει τον έλεγχο του 80% του παγκόσμιου εμπορίου του ναρκωτικού και να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, απάγοντας, βασανίζοντας και δολοφονώντας εκατοντάδες ανθρώπους που παρεμπόδιζαν το έργο του καρτέλ Μεντεγίν.

Όταν τότε ρωτήθηκε «πώς μπορούμε να σταματήσουμε ανθρώπους σαν εσένα;» ο ‘Ποπάι’ απάντησε:

«Οι άνθρωποι σαν εμένα δεν μπορούν να σταματηθούν. Είναι ένας πόλεμος. Αυτοί χάνουν ανθρώπους και εμείς χάνουμε ανθρώπους. Αυτοί χάνουν τους ενδοιασμούς τους και εμείς δεν είχαμε ποτέ κανέναν. Στο τέλος, ανατινάζεις ακόμα κι ένα αεροσκάφος, γιατί πιστεύεις γιατί πιστεύεις ότι μέσα σε αυτό βρίσκεται ο πρόεδρος της Κολομβίας. 

Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει. Ίσως να αρχίσει να πουλιέται η κοκαΐνη στα φαρμακεία. Είμαι 20 χρόνια στη φυλακή, αλλά δεν θα κερδίσετε ποτέ αυτόν τον πόλεμο, όσο διακυβεύεται τόσο πολύ χρήμα. Ποτέ».

Στη συνέχεια οι συγγραφείς παρατηρούν, ότι από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον κήρυξε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, στις 17 Ιουλίου 1971, ο εκτιμώμενος μέσος ετήσιος όγκος ναρκωτικών που παράγονται διεθνώς –περίπου 40.000 τόνοι ινδικής κάνναβης, 800 τόνοι κοκαΐνης και 500 τόνοι ηρωίνης- έχει παραμείνει σταθερός, ενώ το κόστος του πολέμου κατά των ναρκωτικών έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30 φορές!

«Κανένα προϊόν στον πλανήτη δεν έχει τόσο μεγάλα περιθώρια κέρδους όσο η κοκαΐνη ή η ηρωίνη. Γιατί; Λόγω της απαγόρευσης» είπε στο Der Spiegel ο Ίθαν Νέντελμαν, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς διεθνώς στο θέμα των ναρκωτικών.