Πολιτική

Το deal με Μακρόν για «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο το 2018


Γαλλική «ασπίδα» για Γερμανία και ΔΝΤ υπόσχεται το Παρίσι, απαιτεί πιστή εφαρμογή του μνημονίου. Ρόλος – κλειδί για τους Γάλλους στην έρευνα για υδρογονάνθρακες.

Θετικός είναι ο πρώτος απολογισμός της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα από τα κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν ότι ο βασικός στόχος έχει επιτευχθεί: η Γαλλία θα υποστηρίξει το σχέδιο «καθαρής» εξόδου από το μνημόνιο, λειτουργώντας σαν «ασπίδα» έναντι της Γερμανίας και του ΔΝΤ, ενώ τη νέα ελληνογαλλική συμμαχία «δένει» ο ρόλος – κλειδί που θα παίξει η Total στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο.

Από τις τοποθετήσεις του προέδρου Μακρόν επί ελληνικού εδάφους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προκύπτει ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει σθεναρά το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πριν το τέλος του έτους, κατοχύρωση της παρουσίας στην αγορά ομολόγων και έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, χωρίς ένα νέο, δεσμευτικό πρόγραμμα 12μηνης διάρκειας, το οποίο επιδιώκει να επιβάλει η γερμανική πλευρά.

Ειδικότερα, για τα δύο βασικά ζητήματα που έχουν προκαλέσει πολλές εμπλοκές στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους και το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Εμμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι έχει θέσεις ταυτόσημες με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης:

1.    Τάσσεται καθαρά υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, ευνοώντας έτσι την έγκριση της 15ετούς παράτασης της περιόδου χάριτος του δανείου του EFSF, που θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο, ώστε η Ελλάδα να έχει «καθαρό πεδίο» για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων που σχεδιάζονται και, αφού εξασφαλίσει μια σταθερή σχέση με τους επενδυτές, να διεκδικήσει έξοδο από το μνημόνιο χωρίς άλλες δεσμεύσεις, αλλά μόνο με ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (πιστωτική γραμμή PCCL).
2.    Απαντά καθαρά στις νέες αξιώσεις του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων και ο πολυσυζητημένος νέος έλεγχος στις τράπεζες, τονίζοντας ότι το Ταμείο δεν μπορεί να ανοίγει συνεχώς ζητήματα που «βραχυκυκλώνουν» τις διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά, η γαλλική πλευρά συμφωνεί με την Αθήνα ότι το Ταμείο, εάν δεν σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα, θα πρέπει να μείνει στο περιθώριο της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, ώστε αυτό να προχωρήσει χωρίς άλλες εμπλοκές.

Η γαλλική πλευρά, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι η στήριξή της παρέχεται με έναν απαράβατο όρο: να εφαρμοσθούν πλήρως από την κυβέρνηση τα συμφωνημένα με τους θεσμούς. Σε αυτό το θέμα, οι Γάλλοι δεν θα κάνουν παραχωρήσεις, καθώς θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να διαπραγματευθούν και για το ελληνικό θέμα επί ίσοις όροις με τους Γερμανούς είναι αποδείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αφήνει κενά στην εφαρμογή του προγράμματος.

Άλλωστε, αυτή είναι η στρατηγική που ακολοθεί ο ίδιος ο Μακρόν έναντι της Γερμανίας: εφαρμόζει επώδυνες μεταρρυθμίσεις (στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά) για να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι του Βερολίνου και να μπορεί να διαπραγματεύεται χωρίς να βρίσκεται συνεχώς στη θέση του απολογούμενου για τις υστερήσεις της οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τη γερμανική “Handelsblatt”, η στήριξη που παρέχει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας στην Ελλάδα πιθανόν να έχει αυξημένη αξία μετά τις γερμανικές εκλογές, εάν η επόμενη γερμανική κυβέρνηση σχηματισθεί από Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους, οι όποιοι έχουν πολύ σκληρές θέσεις έναντι της Ελλάδας (ελάφρυνση χρέους μόνο αν η χώρα βγει από την ευρωζώνη).

Η στήριξη που παρέχει η Γαλλία κρύβει, όπως συμβαίνει πάντα, τις ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις της, σε σχέση με την Ελλάδα. Εξαιρετικά σημαντική, από αυτή την άποψη, είναι η πρωτοκαθεδρία που εξασφαλίζει η Γαλλία, μέσω της Total, στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο, την ώρα μάλιστα που οι νεότερες πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι η γεώτρηση της γαλλικής εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ (οικόπεδο 11) ήταν τελικά επιτυχημένη, κάτι που ανεβάζει κατακόρυφα τις προσδοκίες και για τις έρευνες σε ελληνικές περιοχές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις