Φόρο τιμής στα εκατομμύρια δέντρα που επλήγησαν από καταιγίδα πέρυσι στην κοιλάδα Φιέμε αποτίει το «Δάσος των Βιολιών», μια εγκατάσταση από το αρχιτεκτονικό γραφείο Piuarch στην Εβδομάδα Ντιζάιν του Μιλάνου, που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα και διαρκεί ως τις 14 Απριλίου.
Εκεί ήταν και το δάσος Πανεβέτζο, γνωστό και ως δάσος Στραντιβάρι, δάσος φημισμένο για τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των ελάτων που αναφύονται εκεί, από τα οποία ο Αντόνιο Στραντιβάρι φιλοτεχνούσε τα βιολιά με την καλύτερη ως προς την ακουστική κάσα βιολιών στον κόσμο (τα διάσημα Stradivarius).
Βασισμένη σε μια ιδέα του Νέμο Μόντι, η εγκατάσταση φιλοξενείται στην κεντρική αυλή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, ως στοχασμός για τη σχέση φύσης και μουσικής.
Προς τιμήν της περιοχής, των δασών και της απώλειας τους, το «Δάσος των Βιολιών» είναι φιλοτεχνημένο από ξύλο και σπασμένα δέντρα που εξάλειψε ο βίαιος άνεμος. Και, ταυτόχρονα, μια μαρτυρία της βιασμένης φύσης, για την οποία η αρχιτεκτονική είναι και στήριγμα και ανακούφιση.
Η εγκατάσταση περιλαμβάνει δυο μεγάλους κορμούς ελάτων που αναδύονται από τη λότζια της κεντρικής αυλής του πανεπιστημίου. Οι ρίζες τους αιωρούνται στο κενό, στηριζόμενες σε ένα τεράστιο «καβαλέτο» από κόκκινο ξύλο έλατου.
«Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στην αρχέγονη αρχιτεκτονική του δάσους, σεβόμενοι τις δομές της και τη διασταύρωσή της με τον πλανήτη και τους κατοίκους του» υπογράμμισαν οι αρχιτέκτονες του Piuarch.
«Το πρότζεκτ φέρνει στον νου την ικανότητα της φύσης να επικοινωνεί με τους ανθρώπους, προσκαλώντας τους να παρατηρήσουν διακριτικά τους νόμους της, να τη φροντίσουν και να ακολουθήσουν τη φυσική τάξη της Γης».