Πολιτική

To Brexit στην «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης


 Εβδομάδα έντονων διεργασιών για την διαχείριση του Brexit σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα. Η αρχή θα γίνει σήμερα στο Βερολίνο, εκεί όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος θα φιλοξενήσει μια «μίνι» σύνοδο κορυφής, με τις Γερμανία και Γαλλία να έχουν ήδη συμφωνήσει στην στρατηγική αντιμετώπισης των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην Ευρώπη, μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πιέζουν για άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 και του «διαζυγίου» με την Βρετανία, η οποία εν μέσω πολιτικής κρίσης επιλέγει να «τρενάρει» την κατάσταση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται εδώ και ημέρες σε συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες και επαφές, προκειμένου να αναλύσουν τα δεδομένα που προέκυψαν από το Βρετανικό δημοψήφισμα και να επιλέξουν την ευρωπαϊκή στρατηγική στο άμεσο μέλλον, με αφετηρία την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μια «μίνι» σύνοδος θα λάβει χώρα σήμερα στο Βερολίνο, εκεί όπου η Ανγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φρανσουά Ολάντ. Στόχος είναι η οριοθέτηση του πολιτικού πλαισίου, βάση του οποίου οι ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ θα κινηθούν στο ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πλήρης συμφωνία Βερολίνου-Παρισιού για διαχείριση του Brexit

Ηδη πάντως Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία, όπου σύμφωνα με την γαλλική προεδρεία, «διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης».

Η συνομιλία των δύο ευρωπαίων ηγετών κράτησε περίπου μισή ώρα και κατά την διάρκειά της, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική προεδρεία, «η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ θέλουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια, ώστε να μην μείνει καμία αβεβαιότητα. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών για την Ευρώπη και την ανάγκη για ταχεία δράση γύρω από συγκεκριμένες προτεραιότητες». Αυτό που διαφαίνεται είναι πως Παρίσι και Βερολίνο επιθυμούν την επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή του Brexit, καθώς εκτιμούν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν επιζήμια για την ΕΕ.

Η στάση της Βρετανίας

Στην Βρετανία επικρατεί πολιτική «θύελλα» και αναταραχή μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει την Τρίτη τους ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις στην χώρα του. Ο κ.Κάμερον δεν επιθυμεί επίσπευση των διαδικασιών για την οριστικοποίηση του διαζυγίου ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία και θέλει την μετακύλιση του ζητήματος για τους επόμενους μήνες.

Σύνοδος Κορυφής με Brexit, χωρίς ενεργοποίηση άρθρου 50

Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη (και δεν θα συμμετέχει η Βρετανία), το Brexit θα αποτελέσει το βασικό ζήτημα στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν θα συζητηθεί θέμα ενεργοποίησης του άρθρου 50, για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό που θα τεθεί επί τάπητος είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει η ΕΕ, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο «προφίλ» και τη λειτουργία της, το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Επίσης αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς και οι δράσεις που θα αναλάβει η ΕΕ, για να δρομολογηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η αποχώρηση της Βρετανίας. Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο τάσεις στις Βρυξέλλες. Η πρώτη κάνει λόγο για άμεση αποχώρηση των Βρετανών και φαίνεται να έχει την στήριξη του γαλλογερμανικού άξονα, ενώ η δεύτερη είναι πιο μετριοπαθής αντιμετώπιση του ζητήματος.