Διεθνή

Τις βασικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού παρουσίασε ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου


Κατά την παρουσίαση σήμερα του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 στην Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί με την κοινή πρόταση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ να δοθούν 45 εκατ. ευρώ από το πακέτο κοινωνικών μέτρων στήριξης -συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ- για τη μείωση του φόρου των καυσίμων κατά 0,05 ευρώ ανά λίτρο. Δήλωσε πως θα ακολουθήσει τον αρχικό σχεδιασμό για ενθάρρυνση της αποταμίευσης.

Την πρόταση νόμου για μείωση του συντελεστή του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει λελογισμένη αύξηση δαπανών κατά 250 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές δαπάνες να ανέρχονται στα 7,9 δισ. ευρώ και έσοδα 8,55 δισ. ευρώ. «Με αυτό τον αξιόπιστο σχεδιασμό και εκ των αποτελεσμάτων απαντούμε σε όσους βλέπουν συνεχώς τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό», σημείωσε.

Ο ΥΠΟΙΚ παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό και τόνισε ότι η προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στις δομές και διαδικασίες του κράτους πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο, ενώ έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε 13 πυλώνες μεταρρύθμισης, οι οποίοι αφορούν την μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, τα θέματα μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, την προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την εφαρμογή της στρατηγικής για τον τουρισμό, την απλοποίηση της διαδικασία αδειοδότησης έργων στη βάση ενός νέου επενδυτικού νόμου, τη βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια με την αγορά, τη στήριξη της ανάπτυξης ιδιωτικών πανεπιστημίων, την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, τη σύσταση νέας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για τον ασφαλιστικό τομέα και τον τομέα ταμείων προνοίας και τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, μίλησε για επανεξέταση της πρότασης για μερική αποκρατικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών με την προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη επενδυτή, το Χρηματιστήριο και το κρατικό λαχείο και έστειλε μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της συμμετοχής η Κύπρος θα διατηρήσει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση αλλά, θα διαφυλάξει τα δικαιώματά της στον τομέα της φορολογικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το 2018 είναι το τέταρτο έτος ανάκαμψης με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4% από το 2015 και ότι σήμερα η ανεργία περιορίζεται στο 7%, ενώ τόνισε ότι «η Κύπρος είναι απόλυτα δεσμευμένη στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος»..

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και αναφέρθηκε στην ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, στη δημιουργία του νέου φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και στις πρώτες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.