Τις συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Πόλυ Ιωάννου, σε επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από τον οποίο ζητά όπως δώσει σαφώς το μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.
Η επιστολή, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2019, κυκλοφόρησε στις 23 Ιουλίου 2019 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας με αρ. Α/73/944-S/2019/564.
Στην επιστολή της, η κ. Ιωάννου καταγγέλλει ότι το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος Yavuz αναπτύχθηκε στις 8 Ιουλίου στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, συνοδευόμενο από πολεμικά και υποστηρικτικά πλοία.
Η κ. Ιωάννου τονίζει ότι η επιχείρηση γεωτρήσεων από το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz συνιστά σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, και κλιμακώνει τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζει ότι οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ/ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κύπρου από το γεωτρητικό σκάφος Fatih συνεχίζονται σε απόσταση περίπου 36 περίπου ναυτικών μιλίων από τη δυτική ακτή της Κύπρου. Οι γεωτρήσεις αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, σημειώνει.
Προσθέτει ότι η παραδοχή της Άγκυρας ότι οι διεκδικήσεις στα δυτικά της Κύπρου αφορούν αποκλειστικά την Τουρκία, καταρρίπτει το πρόσχημά της ότι οι παράνομες ενέργειές της γίνονται για τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Οι τουρκικές ενέργειες αντίκεινται στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, μαζί με τους Ελληνοκύπριους θα στερηθούν του οφέλους από τους πόρους της δυτικής και βόρειας θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου αν η Τουρκία επιβάλει την αβάσιμη θέση της, επισημαίνει.
Η κ. Ιωάννου σημειώνει στην επιστολή της ότι σε αυτά προστίθενται οι παράνομες σεισμικές έρευνες από το τουρκικό πλοίο Barbaros στη νότια ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές της ασκήσεις, και η έντονη στρατιωτικοποίηση εκτεταμένων θαλάσσιων περιοχών γύρω από την Κύπρο.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά, όχι μόνο σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κατάχρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της αρχής της ειρηνικής χρήσης των θαλασσών, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια, σημειώνει.
Επίσης, σημειώνει ότι η Τουρκία επιδιώκει σκόπιμα την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, με συστηματική εφαρμογή πρακτικών που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα επανειλημμένα την έχει παροτρύνει να απέχει από ενέργειες που εντείνουν τις εντάσεις και είναι αντίθετες με τη διεθνή έννομη τάξη.
Ζητά, ως εκ τούτου, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως δώσει σαφώς το μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.