Οικονομία

Ψηφιακή αναβάθμιση του ΓΕΜΗ, διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις


Την ψηφιακή αναβάθμιση του μητρώου των επιχειρήσεων, παρουσίασαν σήμερα από κοινού, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Στην παρουσίαση μετείχε και ο γγ Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τον κ. Μίχαλο για την «καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του ΕΒΕΑ και της Πολιτείας» και  διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θέλει να εργασθεί από κοινού με τους ανθρώπους της αγοράς και τους επαγγελματίες που μοχθούν καθημερινά»

. Σημείωσε ότι η παρουσίαση γίνεται σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα, με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης κι ενώ στις αγορές η Ελλάδα καταγράφεται πλέον ως χώρα που δεν εμπεριέχει "country risk", συνεπώς είναι πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

 Μιλώντας για το Ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, το e-ΓΕΜΗ, ο Ν. Παππάς είπε ότι πρόκειται για έργο, το οποίο σχεδιάστηκε μαζί με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, και το οποίο αναμένεται άμεσα να δημοπρατηθεί, με προϋπολογισμό 11,3 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι βασική μέριμνα αποτελεί η αυτοματοποίηση μεγάλου μέρους των διαδικασιών των επιχειρήσεων, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση των ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιρειών, σε επεξεργάσιμη μορφή, δημιουργώντας μία βάση δεδομένων. Επίσης, θα υπάρξει και η εξέλιξη της εφαρμογής στατιστικών του ΓΕΜΗ σε παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας με τη χρήση και άλλων δυνατοτήτων.

Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, θα εξορθολογίσει τη σχέση της επιχείρησης με το Δημόσιο και θα αναβαθμίσει την παραγωγικότητα. Ο τελικός στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Παππάς, είναι η ενιαία ψηφιακή πύλη, όπου πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Επίσης, το υπουργείο ΨΗΠΤΕ θα παράσχει, εντελώς δωρεάν, 130.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές προς τις επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο κ. Πιτσιόρλας από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, περιέγραψε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Ανάπτυξης για ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ανάμεσα σε αυτές, είναι οι δύο νόμοι που ψηφίστηκαν στη Βουλή για τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και περί ανώνυμων εταιρειών, ένας νέος νόμος που αντικαθιστά εκείνον του 1920, ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των θεσμικών πλαισίων και την απλοποίηση των διαδικασιών. Επίσης, πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται για κατάθεση το φθινόπωρο στη Βουλή το νομοθέτημα για συγχώνευση - μετασχηματισμό των εταιρειών, «ένα πλαίσιο το οποίο ουδέποτε υπήρχε στην Ελλάδα, εκσυγχρονίζοντας το εταιρικό Δίκαιο της χώρας». Ο υφυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η στενότερη συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας και το Μητρώο (ΓΕΜΗ) να αποτελέσει ένα πραγματικό μητρώο, το οποίο θα είναι λειτουργικό για τις εταιρείες. Χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σημειώνοντας ότι μέσω του ΓΕΜΗ θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα των επιχειρήσεων αλλά και αυτές θα βοηθούνται για τις δραστηριότητές τους, «για να υπάρξει πραγματικά ένα φιλικό πεδίο επιχειρηματικότητας». Επίσης, σημειώσε ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στον νόμο για τα Επιμελητήρια λέγοντας ότι σύντομα θα υπάρξει ένα πακέτο προτάσεων γι αυτά, τα οποία χαρακτήρισε «βασικό εταίρο» στα θέματα λειτουργίας των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι το ΓΕΜΗ θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία τους. Τέλος, τόνισε ότι καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έδειξε την εμπιστοσύνη που θέλει να δείξει το υπουργείο στα Επιμελητήρια και αυτό θα αποτυπωθεί στο Μητρώο, με στόχο αφενός μια εποπτεία και αφετέρου μια πιο ουσιαστική σχέση.

Ο κ. Μίχαλος ευχαρίστησε τους υπουργούς για τις ανακοινώσεις και τα καλά λόγια για τον επιμελητηριακό θεσμό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση που έχει σταθεί τόσο κοντά» και θυμίζοντας: «Πολύ πρόσφατα υπήρξε κάποια άλλη κυβέρνηση, η οποία μη αναγνωρίζοντας την αξία του επιμελητηριακού θεσμού, ήθελε να κλείσει τα επιμελητήρια [...] Έχουμε κάνει πολύ σημαντικό βήματα».

Τέλος, ο κ. Ράλλης παρουσίασε το πλαίσιο του ΓΕΜΗ σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνέργεια που επιβεβαιώνει τον συντονιστικό ρόλο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Επίσης, τόνισε ότι η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Μητρώων θα δώσει τις σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες.

Η ψηφιακή αναβάθμιση του μητρώου επιχειρήσεων αναμένεται να βελτιώσει τη δημοσιότητα, με δομημένη παρουσίαση πληροφοριών, περισσότερα κριτήρια αναζήτησης, νέο φιλικότερο περιβάλλον για τον χρήστη. Συγκροτημένο report επιχείρησης, ανάπτυξη interface, δημιουργία ισχυρού μηχανισμού εξουσιοδοτημένης εξωστρέφειας του ΓΕΜΗ, στοιχεία εκπροσώπησης επιχείρησης. Στο παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας θα συλλέγονται τα στοιχεία των ισολογισμών με τη νέα μεθοδολογία, θα αναλύονται και θα παράγονται reports για περαιτέρω στατιστική ανάλυση. Οι εγκεκριμένοι από τη Γενική Συνέλευση ισολογισμοί θα διατίθενται σε ασφαλή ψηφιακή μορφή και τα υποβληθέντα στοιχεία θα είναι σε επεξεργάσιμη μορφή, ώστε να γίνεται ανάλυση των οικονομικών δεδομένων με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση των διαδικασιών, την άντληση πολύτιμων στοιχείων για την ελληνική Οικονομία, τη μείωση των απαιτούμενων πόρων και τέλος, τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Διαβαστε επισης