Πολιτική

Την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς προτάσσει η κυβέρνηση


 Την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς και την προώθηση στοχευμένων φοροελαφρύνσεων προτάσσει ως δέλεαρ η κυβέρνηση για ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων. Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ωστόσο ότι το κίνητρο του τερματισμού της έκτακτης μισθολογικής αποκοπής και η προοπτική φοροελαφρύνσεων θα αλλάξουν τα δεδομένα στο κοινοβούλιο. Η τυχόν μη ψήφιση των νομοσχεδίων από τη βουλή των αντιπροσώπων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου θα αποτελέσει πισωγύρισμα επισημαίνει ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Πετρίδης αναφέρεται στην αναγκαιότητα της ψήφισης της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και ειδικότερα στον συγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης, της κινητικότητας στην κρατική μηχανή, αλλά και του κρατικού μισθολογίου.

Αναγνωρίζει ότι με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο η διαπραγματευτική ισχύς της εκτελεστικής εξουσίας έχει αποδυναμωθεί έναντι της βουλής. Τα περιθώρια για την κυβέρνηση είναι περιορισμένα αφού μένουν μόλις τέσσερις βδομάδες πριν τη διάλυση της βουλής για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο υφυπουργός υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση για να μπορέσει μετά βεβαιότητας να προχωρήσει στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, αλλά και σε άλλες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, όπως είναι ο στόχος, είπε, τότε θα πρέπει να ψηφιστεί η νομοθεσία για το κρατικό μισθολόγιο.

Τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, υπογραμμίζει, θα άρουν πολλές στρεβλώσεις που επικρατούν στο δημόσιο, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, θα συγκρατήσουν το εργατικό κόστος και θα εμπεδώσουν την αξιοκρατία.

«Θα ήταν λάθος να μπει φρένο σε αυτή την προσπάθεια του εκσυγχρονισμού, που μας υποδεικνύουν όλοι οι διεθνείς θεσμοί και οι οίκοι αξιολόγησης». παρατήρησε ο κ.Πετρίδης.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης προειδοποιεί με τη σειρά του πως αν δεν περάσει από τη βουλή το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, τότε πιθανόν να παραταθεί η καταβολή της έκτακτης εισφοράς 2-3% και μετά το 2017, παρά την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της μέχρι το τέλος του 2016.

Η τρόικα, στο πλαίσιο της παρακολούθησης και αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, αναμένεται να συνεχίσει να επιμένει σε θέματα μεταρρυθμίσεων, που ως γνωστό, δεν έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος.

Δεν θα έχει όμως τον μοχλό πίεσης της εκταμίευσης των δόσεων του προγράμματος, που είχε την προηγούμενη τριετία. Θα αρκείται σε υποδείξεις στις εξαμηνιαίες της εκθέσεις. Το θέμα αγγίζει όχι μόνο τη μεταρρύθμιση του δημοσίου αλλά και τα νομοσχέδια για ιδιωτικοποίηση της Cyta.

Τα σχετικά νομοσχέδια θα συζητηθούν εκ νέου σήμερα στη βουλή, χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν οιαδήποτε προοπτική ψήφισης τους. Οι εργαζόμενοι προωθούν σε συνεννόηση με τη διοίκηση του οργανισμού μέτρα για εκσυγχρονισμό της Cyta, αντί πώλησης της.

«Είναι θέμα χρόνου να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις στο πλαίσιο αυτό», δήλωσε στη StockWatch ο γγ της ΕΠΟΕΤ – ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών παρατήρησε ότι ο διάλογος των συντεχνιών με τον οργανισμό και η προώθηση κάποιων εκσυγχρονιστικών μέτρων, θα είναι μεν θετικό βήμα, αλλά όχι ουσιαστικό.

Εξέφρασε την άποψη ότι με τα μέτρα αυτά και τις αλλαγές που προτείνονται και ενδεχομένως να υλοποιηθούν, θα δοθεί απλά παράταση στη ζωή της Cyta, αλλά δεν θα είναι μία λύση που θα καταστήσει τον οργανισμό βιώσιμο και ανταγωνιστικό για το μέλλον.

Υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο για τη Cyta δεν προβλέπει ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Προβλέπει, πρόσθεσε, τη δημιουργία δημόσιας εταιρείας για να εκδώσει μετοχές και να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή, όπως ήταν η πάγια θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του ΑΚΕΛ.