Πολιτική

Τηλεοπτικές άδειες: Οι κινήσεις Καλογρίτσα και Μαρινάκη


 Έντονες διεργασίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στον τηλεοπτικό χώρο. «Συμμαχίες» σχηματίζονται μ’ αυτή των Καλογρίτσα-Κοντομηνά να βρίσκεται υπό… δρομολόγηση, τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης ζητάει έλεγχο «πόθεν έσχες» στο σύνολο του ποσού που θα διαθέσουν οι καναλάρχες για τις άδειες.

Σε ότι αφορά την διαφαινόμενη συμμαχία Καλογρίτσα-Κοντομηνά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο επιχειρηματίες συναντήθηκαν χθες το βράδυ και συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Συμφωνία δεν προέκυψε ωστόσο αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους. Ο κ.Καλογρίτσας βρίσκεται σε επαφές και με άλλους τηλεοπτικούς φορείς, καθώς επιθυμεί να διευρύνει το κύκλο των «συμμαχιών» του. Ηδη έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Ο έτερος νέος «παίκτης» στα τηλεοπτικά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ζητά  την διενέργεια ελέγχου «πόθεν έσχες» επί του συνόλου του ποσού -και όχι μόνο σε τμήμα αυτού- που κατέβαλε έκαστος εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών στη διαδικασία για τη χορήγηση των ισάριθμων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Η εταιρεία Alter Ego του κ.Μαρινάκη εξέδωσε ανακοίνωσε για το θέμα όπου επισημαίνει τα εξής:

«Η ALTER EGO M.M.E. A.E., ως προσωρινός υπερθεματιστής στο Διαγωνισμό για την χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, διατυπώνει την παρακάτω θέση σχετικά με τον έλεγχο «πόθεν έσχες» που καλείται να διενεργήσει στο παρόν, ιδιαίτερα κρίσιμο για τον Διαγωνισμό, στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού:

Όπως προκύπτει με σαφήνεια από το γράμμα της υπ’αριθμ. 1/2016 Προκήρυξης του Υπουργού Επικρατείας (παρ. 8.1. και 8.5.) αλλά και του νόμου 4339/2015 (άρθρο 13 παρ. 2), η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού οφείλει να πραγματοποιήσει έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης του συνόλου των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές, και το οποίο αντιστοιχεί στην τελική-υψηλότερη προσφορά που υπέβαλε έκαστος από αυτούς κατά τη Δημοπρασία, και όχι μόνο σε τμήμα αυτής, που ενδεχομένως αντιστοιχεί στην πρώτη προκαθορισμένη δόση. Άλλωστε ο νόμος δεν προβλέπει την διενέργεια ελέγχου «πόθεν έσχες» σε κανένα μεταγενέστερο χρονικό σημείο. 

Μία τέτοια πρακτική εκτός του ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα κινδύνευε ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως συγκάλυψη ενδεχόμενης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. 

Επισημαίνουμε ότι το πνεύμα του ν. 4339 και της Προκήρυξης δεν προβλέπει την χορήγηση άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει!

Αναμένουμε ότι η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα λειτουργήσει με γνώμονα την διαφάνεια και την τήρηση του νόμου, αλλά πρωτίστως με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».