Πολιτική

Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς


Τηλεφωνικές επικοινωνίες με πολιτικούς αρχηγούς είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σκιαγραφώντας την υπάρχουσα κατάσταση και τις τελευταίες προκλήσεις. Μιλώντας με τους πολιτικούς αρχηγούς Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη. εξήγησε τους λόγους που πρέπει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό πρέπει να γίνει πριν από τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι στιγμής διαπιστώνεται σύμπτωση απόψεων.

Σύνοδος Κορυφής στις 7 Μαρτίου με Τουρκία

Στις 7 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό με τη συμετοχή της Τουρκίας. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία προγραμματισμένη συνάναντηση ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν συμμετείχει εκτάκτως, λόγω της επίθεσης που έλαβε χώρα στην Άγκυρα. Στην συγκεκριμένη σύνοδο, το κείμενο των συμπερασμάτων είχε επικεντρωθεί στην ανάγκη να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, αλλά με «πλήρη στήριξη των κρατών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες». Ταυτόχρονα, οι ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ κάλεσαν σε πλήρη εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ –  Τουρκίας, ενώ διαπίστωσαν πρόοδο στη λειτουργία των hot spots στην Ελλάδα, τονίζοντας, ωστόσο πως απομένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Ειδικότερα, οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών διεμήνυσαν ότι «εξακολουθεί να είναι βασική προτεραιότητα η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης, ώστε να αναχαιτισθούν οι προσφυγικές ροές». Από τότε εως σήμερα έντονες είναι οι διαβουλεύσεις και το μπαράζ των έντονων ζυμώσεων αναμένεται να συνεχιστεί.

Παράλληλα, τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την οποία της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών. Οι προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί είναι ιδιαίτερα μεγάλες γύρω από το ζήτημα, την ώρα που χώρες που διαφωνούν επενδύουν στο κλίμα εσωστρέφειας.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε τις τρέχουσες εξελίξεις και με τον Ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κ. Φίλιππο Γκράντι και επί τάπητος τέθηκαν οι ενέργειες υποστήριξης που απαιτούνται από τον ΟΗΕ  για τους πρόσφυγες προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Λίγο νωρίτερα

Έντονα παραμένουν τα στοιχεία εσωστρέφειας στην Ε.Ε με διάφορες χώρες να επιμένουν σε πρακτικές αντίθετες των συμφωνιών. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν προκηρύσσει δημοψήφισμα επί του σχεδίου της Ε.Ε για την υποδοχή προσφύγων βάσει ποσοστώσεων. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως ο συντηρητικός ηγέτης της χώρας ήταν από την αρχή αντίθετος στα σχέδια της Άνγκελα Μέρκελ. Στο γνωστό μοτίβο δηλώσεών του, ο Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ποσοστώσεις θα ξανασχεδιάσουν τον εθνοτικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό χάρτη της Ουγγαρίας και της Ευρώπης.

«Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο δημόσιο αίσθημα τώρα, πιστεύουμε ότι η εισαγωγή ποσοστώσεων στην μετεγκατάσταση μεταναστών χωρίς τη στήριξη των πολιτών ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χωρίς να προσδιορίσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει πως οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στην διαχείριση του προσφυγικού. Από την άλλη πλευρά, η Αυστρία προσφέρει στρατιώτες στη ΠΓΔΜ και απορρίπτει τις επικρίσεις της Αθήνας...