Συναντήσεις Δευτέρα και Τρίτη, με εκπροσώπους πολυεθνικών και χωρών θα έχει η δεύτερη ειδική επιτροπή του ΕΚ για τη φορολογία Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στις χώρες η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Μονακό και από εταιρείες η Apple, η Google, η ΙΚΕΑ και η McDonald's, σε μια συζήτηση επί της φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Μπορεί η Apple, η Google, η ΙΚΕΑ και τα McDonald 's να δέχτηκαν να μοιραστούν τις απόψεις τους με την ειδική επιτροπή, ωστόσο η Fiat Chrysler και τα Starbucks αρνήθηκαν, ενώ το ίδιο αρνητική ήταν η στάση και των Νήσων Κέιμαν και της Νήσου του Μαν.
Τον τελευταίο χρόνο, oι φιλόδοξες συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών και πολυεθνικών βρίσκονται στο ραντάρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις τον Ιανουάριο του 2016 το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ κάλεσε το Βέλγιο να ανακτήσει περίπου 700 εκατομμύρια σε απλήρωτους φόρους από 35 πολυεθνικές. Οι εταιρείες επωφελούνταν από ένα φορολογικό καθεστώς που διαμορφώθηκε ειδικά στο Βέλγιο και το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αποτελεί μορφή παράνομης κρατικής ενίσχυσης.
Τον Οκτώβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δύο αποφάσεις, στις οποίες δήλωσε ότι το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία έχουν χορηγήσει ειδικά φορολογικά πλεονεκτήματα στη Fiat Finance and Trade και στα Starbucks.
Η έρευνα για τη φορολογική μεταχείριση της Ιρλανδίας απέναντι στην Apple, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τη φορολογική συμφωνία με την McDonald 's.
Επίσης, το ζήτημα των φορολογικών ερευνών είναι σημαντικό και στο εσωτερικό των κρατών μελών. Για παράδειγμα, η Google και η Βρετανία έκαναν ένα συμβιβασμό τον Ιανουάριο, έτσι ώστε η εταιρεία γίγαντας να πληρώσει αναδρομικά 130 εκατομμύρια λίρες σε φόρους