Την ώρα που οργιάζει η φημολογία περί αμερικανικής παρέμβασης για να «εκτροχιασθεί» η πώληση του ΟΛΘ στην κοινοπραξία, όπου μετέχει ο Ιβάν Σαββίδης, κύκλοι της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ τονίζουν στο Σin ότι οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής προχωρούν και ήδη σήμερα εστάλη από το Ταμείο ο φάκελος με τα απαραίτητα έγγραφα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τα έγγραφα για τη νέα εταιρεία – όχημα για την εξαγορά του ΟΛΘ και τους μετόχους της είχαν καθυστερήσει σημαντικά, σε βαθμό που είχε αρχίσει να συζητείται αν η καθυστέρηση υποκρύπτει προβλήματα με την ολοκλήρωση της συναλλαγής από την πλευρά των επενδυτών.
Στο κοινοπρακτικό σχήμα, που «χτύπησε» το 67% των μετοχών του ΟΛΘ τον Απρίλιο, έναντι 232 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν, εκτός από την κυπριακή Belterra Investments του Ιβάν Σαββίδη το γερμανικό private equity fund, Deutsche Invest Equity Partners και η γαλλική Terminal Link SAS. Η τελευταία είναι και ο «ισχυρός κρίκος» της κοινοπραξίας, αφού εντάσσεται στον παγκόσμιας εμβέλειας όμιλο θαλάσσιων μεταφορών CMA CGM.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, για την ολοκλήρωση του ελέγχου της συναλλαγής από το Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούσαν έγγραφα για την αγοράστρια εταιρεία και τις εταιρείες μετόχους της, τα οποία έχουν φθάσει στο Ταμείο και προωθήθηκαν σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε, αμέσως μόλις δοθεί η τελική έγκριση, να προχωρήσει η μεταβίβαση των μετοχών και η πληρωμή του τιμήματος.
Το ερώτημα είναι αν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κρίνει ότι όλα έχουν καλώς με το φάκελο της κοινοπραξίας. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ δεν θέλησαν να προεξοφλήσουν την απόφαση των δικαστών, ούτε να κάνουν εκτιμήσεις σχετικά με το χρόνο έκδοσής της, αλλά υπογράμμιζαν ότι, στο βαθμό που αυτό εξαρτάται από το Ταμείο, τα έγγραφα έχουν ελεγχθεί και κρίνονται ικανοποιητικά.
Πάντως, ο προσυμβατικός έλεγχος θα μπορούσε να φθάσει σε μεγάλο βάθος, όπως αναφέρουν πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να εξετασθεί όχι μόνο το προφίλ των εταιρειών – μετόχων της κοινοπραξίας, αλλά και οι δανειακές συμβάσεις που έχουν κλείσει για να εξοφληθεί το τίμημα της εξαγοράς, όπως και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί στις τράπεζες κ.α.
Αμερικανική παρέμβαση;
Φήμες και δημοσιεύματα (όπως το σημερινό στην εφημερίδα Axianews), που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για παρεμβάσεις της αμερικανικής πλευράς στο στάδιο του ελέγχου της κοινοπραξίας των επενδυτών, με στόχο να «εκτροχιασθεί» η πώληση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε μια κοινοπραξία «φιλική» προς την Ρωσία.
Κατά τις ίδιες φήμες, η αμερικανική πλευρά φέρεται να έχει ενημερώσει την κυβέρνηση ότι η κοινοπραξία των υποψήφιων αγοραστών δεν έχει την οικονομική επιφάνεια για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή, αλλά πίσω της βρίσκονται δύο ρωσικές τράπεζες και κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με ρωσικά κεφάλαια.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θέλει να αποφύγει την πολιτικοποίηση του θέματος και δεν σκοπεύει να παρέμβει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο ΤΑΙΠΕΔ ή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα λάβει τις αποφάσεις του με αμιγώς δικαστικά κριτήρια και χωρίς εξωτερικές επιρροές.
Η ισορροπία δεν είναι εύκολη, καθώς, από τη μια πλευρά υπάρχει η επιχειρούμενη προσέγγιση με τις ΗΠΑ, μετά το ταξίδι Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, και από την άλλη μια στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποίηση, για την ολοκλήρωση της οποίας έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών…