Πολιτική

Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια-Το πλάνο των τραπεζών


Bασικό «εργαλείο» η επιτυχής ρύθμιση-αναδιάρθρωση των δανείων. Το 5% των δανείων θα πουληθεί σε ξένα funds

 Η ρύθμιση-αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσει το βασικό «εργαλείο» που θα χρησιμοποιήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να τα μειώσουν αισθητά έως το 2019, προσβλέποντας παράλληλα και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η επιτυχής ρύθμιση των «κόκκινων» δάνειων και η μετατροπή των μη εξυπηρετούμενων σε ενήμερα, αναμένεται να αποφέρει θετικά αποτελέσματα και στην κερδοφορία των τραπεζών, που θα χρησιμοποιήσουν επικουρικά την πώληση δανείων σε ξένα funds.

Η μείωση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 41 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2019, αποτελεί τον βασικό αλλά και… υψηλό στόχο για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Ένα από τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν να επιτευχθεί η εν λόγω μείωση θα είναι και η πώληση δανείων της τάξεως των 5,5 ευρώ μάξιμουμ, σε ξένα funds. Ωστόσο όπως διαφαίνεται, αλλά και ανέλυσε ο κ. Στουρνάρας, οι βασικοί «άξονες» επιτυχίας της προσπάθειας για μείωση των «κόκκινων δανείων», θα είναι η ρύθμιση των δανείων και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι τα «κόκκινα» δάνεια παρουσιάζουν αυξητική ροή και έχουν φτάσει έως τον Μάρτιο του 2016 τα 108 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε επίπεδο τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπεται ότι το 2019 τα ΜΕΑ (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισεκ. ευρώ. Η συγκεκριμένη μείωση θα προκύψει μόνο και εφόσον εκπληρωθούν «συγκεκριμένα προαπαιτούμενα». Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πώληση δανείων σε ξένα fund θα έχει ουσιαστικά επικουρικό χαρακτήρα στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κατά την επόμενη τριετία.

Το πρώτο, τρόπον τινά «προαπαιτούμενο», αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα, και τη συνεπακόλουθη επιστροφή σε κερδοφορία σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων. Το δεύτερο σχετίζεται από την επιτυχή ρύθμιση ή αναδιάρθρωση οφειλών που θα καταστήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πάλι ενήμερα. Σε μικρό ποσοστό (της τάξης του 5%) προβλέπεται πώληση δανείων, ενώ η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων δεν προβλέπεται μεγαλύτερη του 7% στο σύνολο των ΜΕΑ» (σ.σ το 7% μεταφράζεται σε περίπου 7-8 δισ. ευρώ).

Οι βασικές προτεραιότητες που προωθεί  η ΤτΕ κατά την αξιολόγηση και έγκριση των στρατηγικών που υποβάλουν οι τράπεζες για τη μείωση των ΜΕΑ είναι:

·      Η αποφυγή βραχυπρόθεσμων λύσεων ρύθμισης οφειλών και η παροχή μακροπρόθεσμα βιώσιμων λύσεων ή λύσεων οριστικής διευθέτησης.

·      Η συντονισμένη αντιμετώπιση κοινών πιστούχων με καθυστερούμενες οφειλές σε περισσότερες τράπεζες.

·      Η αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων βιώσιμων επιχειρήσεων με νέο επιχειρηματικό σχεδιασμό και, αν χρειαστεί, νέα διοίκηση παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανείου.

·      Η ενεργητική αξιοποίηση του υπάρχοντος επιπέδου προβλέψεων και εξασφαλίσεων για την οριστική ελάφρυνση του ισολογισμού των τραπεζών από προβληματικά στοιχεία.

·      Η ανάπτυξη εντός των τραπεζών νέων μεθόδων οργάνωσης και διαδικασιών, για την αντικειμενική και διαφανή επιλογή λύσεων ρύθμισης οφειλών. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις