Πολιτική

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Γιλντιρίμ


Συνάντηση είχαν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομόλογός του Μπιναλί Γιλντιρίμ όπου στο επίκεντρο βρέθηκε ένα σύνολο θεμάτων, όπως σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην περιοχή.

«Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Είπε επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».

«Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ και σημείωσε πως το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.

Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.

Υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων, τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είπε ο ίδιος.

Την ελπίδα, από την πλερά του εξέφρασε ο τούρκος πρωθυπουργός,  ότι οι «επίδοξοι πραξικοπηματίες» δεν θα κάνουν «πραξικόπημα» κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σχετικά με τις παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο τόνισε ότι αυτές συμβαίνουν εκατέρωθεν. Έθεσε επιτακτικά την ανάγκη άρσης της θεώρησης των τουρκικών διαβατηρίων. Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Γιλντιρίμ αναφερόμενος στα ενεργειακά έκανε λόγο για κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο που αποτελούν παναθρώπινο αγαθό.

Ερωτηθείς για το ζήτημα με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει αρνητικά στα αιτήματα έκδοσής τους, ο Τούρκους Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν, φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν».

Πρόσθεσε ότι «οι πραξικοπηματίες, παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στο ζήτημα των παραβάσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίου σημείωσε ότι αυτές γίνονται εκατέρωθεν. Τέλος τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην κορυφώνονται οι εντάσεις. Αναγνώρισε ότι «η άμεση και απευθείας επαφή θα βοηθήσει για να επιλύονται οι εντάσεις στα αρχικά τους στάδια».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ανοιχτά ζητήματα