Αγορές

Τι συμβαίνει σε μετοχές- ομόλογα


Αρνητική εικόνα στο χρηματιστήριο, πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Φρένο στος αποδόσεις κρατικών ομολόγων

Η έξοδος της χώρας στις αγορές δεν ήταν τελικά το καταλυτικό γεγονός που θα άλλαζε άρδην το οικονομικό-επενδυτικό κλίμα και θα προκαλούσε μαζική εισροή κεφαλαίων. Αντίθετα μάλιστα, γίνεται αφορμή  έντονης σεναριολογίας, που συντηρεί την αβεβαιότητα, προκαλώντας κραδασμούς στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Φαίνεται ότι μια μακρά αργόσυρτη διόρθωση είναι το τίμημα που θα χρειασθεί να πληρώσει το ΧΑ για να ξαναμοιρασθεί η «τράπουλα» μεταξύ των μεγάλων διεθνών funds και να ξεκινήσει ο επόμενος ανοδικός κύκλος

Λίγες μέρες μετά το – σχετικά επιτυχές- εγχείρημα της ομολογιακής έκδοσης, η εικόνα στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων μάλλον ερωτηματικά και σκεπτικισμό προκαλεί, παρά αισιοδοξία.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων έχει ανακοπεί, μετοχές και δείκτες στο χρηματιστήριο παραμένουν σε τροχιά διολίσθησης πάνω από μία εβδομάδα, φρέσκο χρήμα μπαίνει με το «σταγονόμετρο». Τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή λόγω επιφυλακτικότητας ή θερινών διακοπών, και οι μετοχές υποχωρούν όχι λόγω μεγάλης προσφοράς, αλλά επειδή απουσιάζει η ζήτηση.

Αλλαγή σκυτάλης

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  επισημαίνουν ότι  είναι μια αναμενόμενη, φυσιολογική εξέλιξη μετά από τρεις μήνες μεγάλης ανόδου, που απέφερε αποδόσεις έως και 120%(!) σε τραπεζικές μετοχές (Εθνική, Eurobank, Attica Bank) και σε βιομηχανικά blue chips (Βιοχάλκο κλπ).

Υψηλά κέρδη απέφεραν σ’ αυτό το διάστημα και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι τιμές τους σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο (οι αποδόσεις τους υποχώρησαν).

Τα βραχυχρόνια κέρδη ρευστοποιούνται τώρα, τα χαρτιά αλλάζουν χέρια, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές παίρνουν τη σκυτάλη. Στη φάση αυτή υπάρχουν κλυδωνισμοί, γίνονται διορθώσεις, η μεταβλητότητα αυξάνεται.

Το χρηματιστήριο βρίσκεται λοιπόν σε κρίσιμη καμπή – αλλά με θετικές μεσοχρόνιες και μακροχρόνιες προοπτικές.  Η πτώση των τελευταίων ημερών δεν σημαίνει ότι κλονίσθηκε πάλι η νεοαποκτηθείσα εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Είναι μόνο το πρόσκαιρο αποτέλεσμα της συντελούμενης αλλαγής φρουράς και της αναδιανομής της επενδυτικής «τράπουλας» μεταξύ των μεγάλων παικτών.

Λίγο πιό κάτω;

Σήμερα η πτώση επιταχύνθηκε, επιδεινώνοντας το ήδη αρνητικό ψυχολογικό κλίμα. Εντονότερες ήταν οι πιέσεις στις τράπεζες, για τις οποίες έχει αρχίσει «φιλολογία» ότι ενδέχεται να χρειασθούν νέα ανακεφαλαιοποίηση – επειδή το ΔΝΤ ζήτησε να γίνει έλεγχος ποιότητας του ενεργητικού τους.

Οι επαγγελματίες του ΧΑ που  έχουν μείνει μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών και δεν πήγαν διακοπές, βλέπουν μόνον τεχνικά διαγράμματα, αποφαίνονται ότι «έχει ακόμη λίγο παρακάτω» - και τηρούν στάση αναμονής

Οι βασικοί δείκτες προσεγγίζουν περιοχές στήριξης, όπου αναμένεται ότι θα ανακοπεί η διολίσθηση και πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί ασθενής αντίδραση. Όμως η βραχυχρόνια τάση παραμένει πτωτική, αν και πολλά blue chips κινούνται πλέον σε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών.

 Η συνεδρίαση, μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης  τερμάτισε σήμερα  στις 813,5 μονάδες, με απώλειες 0,95%, κοντά στα χαμηλά ημέρας. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 809,38 μονάδων (-1,30%) και 820,05.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25  έκλεισε - 1,02%, στις 2.115,71 μονάδες. Κατά -1,87% υποχώρησε ο Mid 40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,24% στις 1.021,54 μονάδες. Στο κόκκινο όλες οι  μετοχές του κλάδου. Attica -3,6%, Alpha -3,8%,  Eurobank -1.2%, Εθνική -2,3%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips  εντυπωσίασε η ΔΕΗ με  άλμα +7,2%. Lamda +1,8%, Μυτιληναίος +1,2%, ΕΛΠΕ +1%, Φουρλής +0,8%. Στον αντίποδα Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ -3,1%, Τιτάν -2%, ΟΠΑΠ και Follie -1,7.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση μόνον ο Αβαξ (+0,5%) σημείωσε άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών. Στο κόκκινο Intracom -5,7%, MIG -2,9%, Intralot -2,5%.
O συνολικός τζίρος ήταν 51,5 εκατ. ευρώ, συν 2,7 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις