Οικονομία

Τι προβλέπουν για την Ελλάδα οι Γερμανοί «Σοφοί της οικονομίας»


Θετικές εκτιμήσεις και αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διατυπώνει το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, στην 460σέλιδη έκθεση του που παραδόθηκε χθες στην καγκελάριο Μέρκελ  και δόθηκε εν συνεχεία στη δημοσιότητα.

Οι πέντε «Σοφοί της γερμανικής οικονομίας» εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,9% το τρέχον έτος και κατά 2% το 2018. Για την ανεργία στην Ελλάδα προβλέπουν ότι θα κυμανθεί φέτος στο 21,5% και την επόμενη χρονιά θα μειωθεί σημαντικά, υποχωρώντας στο 20%.

Διερευνώντας τις παραμέτρους σταθερότητας της Ευρωζώνης, οι διακεκριμένοι Γερμανοί οικονομολόγοι αναφέρονται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Οπως επισημαίνουν, επισημαίνοντας ότι τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν πραγματοποιήσει οι χώρες με υψηλό ποσοστό ανεργίας και με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ισπανία διαδραματίζει ήδη από το 2013 ο κλάδος του τουρισμού. Σε αυτόν τον τομέα, τονίζεται, η απασχόληση αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι σε άλλους κλάδους της οικονομίας. «Αυτή η θετική εξέλιξη αντικατοπτρίζει την εξαιρετική ανάπτυξη του τουρισμού στη Νότια Ευρώπη», αναφέρεται στην έκθεση. Επισημαίνεται όμως ότιείναι αμφίβολο αν η ανάπτυξη στον τουρισμό θα συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, στην περίπτωση που περιοριστεί η πολιτική αστάθεια σε άλλες χώρες της περιοχής.

Οσον αφορά πορεία της γερμανικής οικονομίας, αναθεωρούν επί τα βελτίω τις  εκτιμήσεις τους, προβλέποντας ανάπτυξη 2% φέτος και 2,2% το 2018, αντί 1,4% και 1,6% αντίστοιχα. που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τους.

Για την Ευρωζώνη εκτιμούν ότι θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης2,3% το 2017 και 2,1% το 2018.

Οσον αφορά το χρέος, οι Γερμανοί «Σοφοί της οικονομίας» επισημαίνουν ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό δεν είναι ασφαλής δείκτης. Επικαλούνται μάλιστα τα στοιχεία για την Ελλάδα:

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο δείκτης χρέους επί του ΑΕΠ είναι υψηλός, αλλά η χώρα έχει μικρές υποχρεώσεις πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μεγάλο χρονικό διάστημα.