Οικονομία

Η κυβέρνηση χαμηλώνει κι άλλο τον πήχη της ανάπτυξης για το 2024


Η ισχνή αύξηση των επενδύσεων, η έκρηξη των εισαγωγών και η μείωση των εξαγωγών φρενάρουν την αύξηση του ΑΕΠ

Χαμηλώνει και άλλο ο πήχης της ανάπτυξης για το 2024, όπως προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο 2024 που υποβάλει στην Κομισιόν η κυβέρνηση.

Διαπιστώνοντας ότι η πορεία του ΑΕΠ δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, εξαιτίας των λιγότερων επενδύσεων, των υψηλών εισαγωγών και των μειωμένων εισαγωγών, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κούρεψε εκ νέου τον ρυθμό ανάπτυξης για φέτος.

Ειδικότερα, ο πήχης της αύξησης του ΑΕΠ για φέτος από το 2,9% που είχε τοποθετηθεί τον Νοέμβριο του 2023, με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2024, περιορίστηκε την άνοιξη στο 2,5%, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τώρα, μειώνεται περαιτέρω στο 2,2%.

Ειδικότερα, οι μακροοικονομικές προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες βασίζεται το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο, προβλέπει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ για το 2024 θα είναι 2,2% και 2,3% το 2025.

Οι αιτίες της χαμηλότερης ανάπτυξης, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο λόγω της νέας χαμηλότερης εκτίμησής του για τη στατιστική επίδραση βάσης για το 2024 (0,5% αντί για 0,9%), και του βραδύτερου από τον αναμενόμενο ρυθμού μεγέθυνσης στις οικονομίες της ΕΕ.

Παράδειγμα οι επενδύσεις, ενώ ο Προϋπολογισμός προέβλεπε την αύξησή τους κατά 15,1%, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας ο ρυθμός επιβραδύνθηκε στο 9,1%, με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο «κουρεύτηκε» στο 6,7%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,5%.

Γιατί χαμήλωσε ο πήχης

Πιο αναλυτικά, η αναθεώρηση αυτή αντικατοπτρίζει ένα πιο συνετό σενάριο αναφορικά με την εξέλιξη του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις) και της εγχώριας ζήτησης.

Παράλληλα, ενώ ο πληθωρισμός σταθεροποιείται, οι τιμές ενέργειας, υπηρεσιών και τροφίμων παραμένουν ευμετάβλητες. Οι υψηλότερες αυτές τιμές μπορούν να περιορίσουν τη καταναλωτική ζήτηση και να μειώσουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, επηρεάζοντας περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, η στατιστική επίδραση βάσης για το 2024, η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου του 2023, ήταν επίσης μικρότερη από την αναμενόμενη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι προβλέψεις του ΜΔΣ 2024 βασίζονται σε στοιχεία για την ισχνή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024 (ιδιαίτερα για μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας, όπως η Γερμανία) ενσωματώνοντας στις προβλέψεις την αβεβαιότητα για την ανάπτυξη των κρατών μελών και της Ελλάδας με επίδραση στην ναυτιλία, τον τουρισμό και τις εξαγωγές αγαθών.

Συμπερασματικά, η προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος από 2,5% τον Απρίλιο σε 2,2% τον Σεπτέμβριο, πιθανότατα αντικατοπτρίζει συνδυασμό αυτών των εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων.

Για όλη την περίοδο 2025-28 οι προβλέψεις κινούνται σε πιο συντηρητικό φάσμα με σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης. Κύριοι παράγοντες, όπως οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και η ιδιωτική κατανάλωση, θα χάσουν μέρος της δυναμικής τους.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις τάσεις βραδύτερου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, και να εντείνουν τις προσπάθειες για την τόνωση των επενδύσεων μέσω στοχευμένων διαρθρωτικών πολιτικών στην πλευρά της προσφοράς, οι οποίες θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και θα διευκολύνουν περισσότερες εξαγωγές αγαθών, αντίστοιχες με αυτές των υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα