Επικαιρότητα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για την αργία της Πρωτομαγιάς


Από το 2017 η Πρωτομαγιά (1η Μαΐου) καθιερώθηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας και ως εκ τούτου για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα για μία υποχρεωτική αργία, σημειώνει σε εγκύκλιό της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς (1ης Μαΐου), ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας νομοθετήθηκε με τον NOMO 4468/2017 – ΦΕΚ Τεύχος Α 61/28.04.2017. Σύμφωνα με τη σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και άλλες διατάξεις στο ‘Αρθρο 14 η παρ. 1 του άρθρου 1 του α.ν. 380/1968 (Α ́ 85), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η 1η Μαΐου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα

2. Το άρθρο 7 του ν. 74/1975 (Α 139) καταργείται».

«Το τι ισχύει για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες είναι σε όλους μας γνωστό» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Ο καθορισμός με τον παραπάνω νόμο 4468/2017 της Πρωτομαγιάς 2018 ως υποχρεωτικής αργίας σημαίνει ότι κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, εκτός των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων γενικότερα. Εάν κατά την ημέρα αυτή δεν λειτουργήσει η επιχείρηση, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα πάρουν το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά προσαύξηση, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα εργαστούν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% υπολογισμένη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.