Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) συμβουλεύει το κοινό σε όλη την Ελλάδα για το τι πρέπει να προσέχουν αλλά και τι να γνωρίζουν προκειμένου να αποφύγουν ένα καρδιαγγειακό κίνδυνο ή να προσφέρουν τη βοήθεια τους σε όποιον τη χρειαστεί.
Οι: Στέφανος Φούσας(Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας &Σ. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Τζάνειου Νοσοκομείου), Κων/νος Τσιούφης (Αντιπρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας& Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών - Νοσοκομείο Ιπποκράτειο), Ιωάννης Καλλικάζαρος(Τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας & Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α) & Ιωάννης Κανακάκης (Γραμματέας ΕΚΕ & Διευθυντής Καρδιολογίας, Θεραπευτική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ «Αλεξάνδρα») επισημαίνουν ότι, στην ηλικία των 40 πρέπει να ξεκινά ο καρδιολογικός έλεγχος εφόσον βέβαια από τη γέννηση του ατόμου και έπειτα δεν έχουν φανεί καρδιολογικές ασθένειες ή συγκεκριμένα ενοχλήματα.
Τα βασικά συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο οπίσθιος πόνος στο στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι. Ο πόνος μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος και έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά, ενώ συνήθως υπάρχουν άλλα ενοχλήματα, όπως τάση προς έμετο και εφίδρωση. Καλούμε τις Πρώτες Βοήθειες εντός πέντε (5) λεπτών και παίρνουμε μια ασπιρίνη μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια.
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το Κάπνισμα, η Παχυσαρκία, η Υπερλιπιδαιμία, η Αρτηριακή. Υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, Η έλλειψη άσκησης και το καθημερινό άγχος προκαλούν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες στην καρδιά
Σημαντικό είναι να επισημανθεί, όπως αποφάνθηκαν, ότι αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη η μικρή μείωση στην Ελλάδα, όπως δείχνουν οι έρευνες, τόσο της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος όσο και των περιστατικών οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς, καταδεικνύει την αναγκαιότητα για συνέχιση των δράσεων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και για ενημέρωση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα, με βασικό μήνυμα ότι η πρόληψη αποτελεί το καλύτερο φάρμακο.