Με χαμηλό τον πήχη των προσδοκιών και έχοντας ως στόχευση τη διατήρηση των ήρεμων νερών στον Αιγαίο, θα προσέλθει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Με δεδομένη την αποκατάσταση του δίαυλου επικοινωνίας των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο και τη διάθεση αμφοτέρων να οικοδομηθούν μέτρα εμπιστοσύνης, η Αθήνα εκτιμά ότι η σημερινή συνάντηση θα βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στην αποκαλούμενη θετική ατζέντα. Στο «μενού» του τετ α τετ ανάμεσα στις δύο ατζέντες θα είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η περαιτέρω σύγκλιση σε ζητήματα ήπιας διπλωματίας.
Για τα ακανθώδη θέμα των ελληνοτουρκικών προφανώς και δεν αναμένεται να τεθούν επί τάπητος, με την Αθήνα να έχει καταθέσει τις πάγιες θέσεις και τις «κόκκινες γραμμές» έναντι της Αγκυρας. Αυτό που προέχει, λοιπόν, για την κυβέρνηση είναι η συνέχιση του διαλόγου που η αλήθεια είναι πως οδήγησε σε αισθητό περιορισμό των κινδύνων για πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο.
Σε περίοπτη θέση στη σημερινή ατζέντα, λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, θα είναι και το μεταναστευτικό, που αφορά και ενδιαφέρει άμεσα και τις δύο πλευρές.
«Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές.
Στην επικείμενη συνάντηση αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Επιδιώκουμε το διάλογο. Έχουμε αποτελέσματα από το διάλογο σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Ο διάλογος δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα, ούτε η χώρα είναι αφελής», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση αν είμαστε πιο κοντά σε βαθύτερη στη συζήτηση την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, απάντησε πως αυτή είναι η μόνη μας διαφορά και για να συζητηθεί πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη στην ατζέντα. «Εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ σε κάτι άλλο πέρα από τη μία διαφορά που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας (…) Η Ελλάδα δεν έχει χάσει από όλη αυτή τη διαδικασία ούτε καν προτίθεται να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει» επισήμανε.