Αγορές

Τι κρύβει το ράλι 9,45% των τραπεζών


Ξάφνιασε την αγορά η ορμητική είσοδος χαρτοφυλακίων του Λονδίνου σε τραπεζικές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, που εκτίναξε κατά 9,45% τον κλαδικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν όλες οι τραπεζικές μετοχές, με τον «ταλαιπωρημένο» τίτλο της Τρ. Πειραιώς να ξεχωρίζει, κερδίζοντας 12,7%. Η αρχή της ανόδου έγινε με εντολές από το Λονδίνο για τη μετοχή της Alpha, γύρω στις 14.00, αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε σε όλες τις τραπεζικές μετοχές, όπου έγιναν σήμερα συναλλαγές αξίας 19 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει χρηματιστηριακός αναλυτής είδηση για τον τραπεζικό τομέα που να δικαιολογεί τέτοια, ξαφνική αφύπνιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος δεν υπάρχει, αλλά συνήθως στους κύκλους του Σίτι του Λονδίνου κυκλοφορούν πληροφορίες πριν γίνουν ευρύτερα γνωστές.

Το μόνο βέβαιο ως τώρα είναι ότι η σχετικά ήπια αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στο ιταλικό δράμα, που επέτρεψε να υποχωρήσει σήμερα και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, δίνει στους επενδυτές μια ευκαιρία να αναζητήσουν υποτιμημένες μετοχές και οι μετοχές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου μπορούν να χαρακτηρισθούν ως υποτιμημένες σε βαθμό υπερβολής.

Πέραν αυτού, όμως, όπως αναφέρει χρηματιστής που βρίσκεται σε επαφή με επενδυτικά funds του Λονδίνου, στο Σίτι υπάρχει η προσδοκία ότι σύντομα θα έχουμε ευνοϊκές αποφάσεις για τις ελληνικές τράπεζες από τις ευρωπαϊκές αρχές, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ βέβαιο θεωρείται ότι θα διευκολυνθεί αρχικά η Τρ. Πειραιώς και, ακολούθως, οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι αγορές έχουν κλείσει όχι μόνο για τις ελληνικές, αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες «δεύτερης κατηγορίας (“second tier”) και δεν αναμένεται ότι θα ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες να προσφύγουν άμεσα σε νέες εκδόσεις, ή να διαθέσουν υβριδικά ομόλογα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους μετόχους.

Άλλωστε, η ΕΚΤ βρίσκεται αυτό τον καιρό σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, καθώς το spread ιταλικών – γερμανικών ομολόγων έχει φθάσει το 3% και εκτιμάται ότι, εάν αγγίξει το 4%, πολλές τράπεζες θα χρειασθούν κεφαλαιακή ενίσχυση. Σε τέτοιο κλίμα, η ΕΚΤ δεν θα ήθελε να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές εκτιμούν ότι, παρά τις σοβαρές τεχνικές δυσκολίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα δώσει τελικά την έγκρισή της για κάποιο σχήμα παροχής εγγυήσεων από το Δημόσιο στις τράπεζες, ώστε να μην εκτεθούν σε ακραία πίεση της κεφαλαιακής τους επάρκειας κατά την εφαρμογή των νέων σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τα ακραία σενάρια που προκάλεσαν τη βίαιη πτώση των τραπεζικών μετοχών τον Οκτώβριο φαίνεται ότι ακυρώνονται και αυτό δικαιολογεί, αν μη τι άλλο, ένα «ψάρεμα» μετοχών στα ρηχά από τα επενδυτικά funds…

 

Διαβαστε επισης