Δυναμικά ενισχύονται οι τιμές των ελληνικών ομολόγων από σημαντικές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
H απόδοση του χρεογράφου διετούς διάρκειας έπεσε σήμερα στο 4,767%, ενώ του δεκαετούς συμπιέσθηκε κατά 36 μονάδες βάσης (0,36%), υποχωρώντας στο 7,625%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο του πενταμήνου.
Πέραν της γενικής βελτίωσης του κλίματος στη διεθνή αγορά ομολόγων, μετά τη βελτίωση της θέσης της Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για την προεδρία στις ΗΠΑ, αναλυτές επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο στις διαθέσεις των επενδυτών διαδραματίζουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί ένταξης των ομολόγων στο QE στις αρχές του 2017.
Οι επενδυτές φαίνεται ότι λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη αυτές τις εκτιμήσεις μετά τον ανασχηματισμό, ο οποίος ήταν προσανατολισμένος κατά κύριο λόγο στην επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης και των μεταρρυθμίσεων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι για την ΕΚΤ απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των ομολόγων στο QE είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές, που τοποθετούνται σήμερα στα ομόλογα, παρά τις δυσάρεστες εκπλήξεις που υπήρξαν στο παρελθόν, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη. Ποντάρουν στο αισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα, που προβλέπει ότι, μετά την ένταξη στο QE, η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος του τρίτου μνημονίου, το 2018.
Σε αυτή την περίπτωση, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναμένεται να συμπιεσθεί δραστικά υποχωρώντας κοντά στο 5% (θα ανεβεί δηλαδή η τιμή του αντιστοίχως). Αυτή η μεταβολή θα αποφέρει μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη σε όσους στοιχημάτισαν στο καλό σενάριο.
Πάντως, δεν λείπει και η επιφυλακτικότητα έναντι της κυβέρνησης. Όπως δήλωσε στο "Bloomberg" στέλεχος της ING, τη σημερινή απότομη πτωτική κίνηση των αποδόσεων πιθανόν να έχουν προκαλέσει "ορισμένοι επενδυτές από την Ελλάδα, οι οποίοι παίρνουν τοις μετρητοίς όσα δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός".