Μεγάλη «βουτιά» κάνουν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές στην Λεωφόρο Αθηνών, που βρίσκονται πάλι υπό την πίεση ρευστοποιήσεων κυρίως από ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, εν μέσω έντονης φημολογίας για επικείμενες αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο.
Η φημολογία συμπίπτει με την αύξηση των short θέσεων από μεγάλα funds, κάτι που υποδηλώνει ότι πιθανότατα βρίσκεται σε εξέλιξη άλλο ένα επεισόδιο υποτιμητικής κερδοσκοπίας στους τραπεζικούς τίτλους.
Λίγο πριν τις 16.00, ο τραπεζικός δείκτης FTSE έχανε περισσότερο από 5% και υποχωρούσε χαμηλότερα από τις 480 μονάδες, έχοντας διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση από το υψηλό των 626,87 μονάδων, που είχε καταγραφεί στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου.
Με τεχνικούς όρους, ο τραπεζικός δείκτης έχει εισέλθει σε έδαφος bear market, καθώς από το υψηλό του Ιουλίου οι απώλειες θα ξεπεράσουν σήμερα, αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στο κλείσιμο, το 20%. Αν και ο ορισμός της bear market καλύπτεται από τεχνικής άποψης (πτώση άνω του 20% από το τελευταίο υψηλό), δεν υπάρχουν προς το παρόν εμφανείς εξελίξεις που να δικαιολογούν τόσο δραματική μεταστροφή του κλίματος για τις τραπεζικές μετοχές.
Όμως, στοιχείο που δικαιολογεί προβληματισμό είναι οι σημαντικές κινήσεις short που έχουν γίνει στο διάστημα μετά τις πρόσφατες εκλογές από μεγάλα funds, οι οποίες αποτυπώνονται στα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δείχνουν ότι οι Landsdowne, Blackrock, Marshall Wace και Oceanwood αύξησαν τα στοιχήματά τους σε πτώση των τραπεζικών μετοχών.
Την ίδια ώρα, διακινούνται στο παρασκήνιο της αγοράς δυσμενείς φήμες για τις επικείμενες εξελίξεις στον κλάδο, οι οποίες μένει να φανεί πολύ σύντομα αν και σε ποιο βαθμό θα επιβεβαιωθούν. Σύμφωνα με αυτές τις φήμες,
- Οι επικείμενες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου από τις τράπεζες θα επιβεβαιώσουν ότι εξακολουθούν να δυσκολεύονται στην αύξηση της κερδοφορίας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μια ουσιώδη βελτίωση των επιδόσεών τους στη φετινή χρήση. Μάλιστα, ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι και η περυσινή αναταραχή στις τραπεζικές μετοχές, το φθινόπωρο, άρχισε με αφορμή τη δημοσίευση «καχεκτικών» οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχει πληροφόρηση από τις διοικήσεις που να δίνει κατεύθυνση για την αναμενόμενη κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου και όλα όσα ακούγονται στο παρασκήνιο αποτελούν περισσότερο εικασίες, παρά εκτιμήσεις βασιζόμενες σε πληροφόρηση.
- Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που έχει αρχίσει η νέα κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες, για να εγκριθεί και να τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος του έτους το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, επίμονες φήμες των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για ένα συμβιβασμό μεταξύ κυβέρνησης και Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, ο οποίος δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη έκταση αυτό το εργαλείο για τη γρήγορη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων. Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες φέρονται να επιμένουν σε αρκετά «τσουχτερές» προμήθειες από τις τράπεζες προς το Δημόσιο για τις εγγυήσεις που θα προσφέρει, κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι εγγυήσεις δεν θα είναι δυνατό να χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες. Και σε αυτό το θέμα, πάντως, πληροφόρηση από επίσημες πηγές αναφέρει ότι η έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ από τις Βρυξέλλες θα γίνει πολύ σύντομα, όπως τόνισε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς.
Σε αυτές τις ανησυχίες θα πρέπει να προστεθούν και οι φόβοι για επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αν επιβεβαιωθεί και πάλι από την ΕΛΣΤΑΤ, με τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου που δημοσιοποιούνται στις 4 Σεπτεμβρίου, ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι βραδύτερη από το προβλεπόμενο.
Επιπλέον, οι επενδυτές περιμένουν μέσα στον Σεπτέμβριο ενδείξεις για το αν οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα τις φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί, ή αν αυτές θα «διαχυθούν» σε βάθος τετραετίας και θα έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα.
Πάντως, όπως προειδοποιούν στελέχη της αγοράς, το trading σε τραπεζικές μετοχές αυτές τις ημέρες θέλει μεγάλη προσοχή, καθώς οι μεγάλες αρνητικές μεταβολές που σημειώνονται ενδέχεται να μην έχουν αντίκρισμα σε πραγματικά αρνητικά γεγονότα για τις τράπεζες και να είναι απλώς μια αντανάκλαση κερδοσκοπικών κινήσεων σε μια ρηχή, λόγω των ημερών, αγορά.