Χρηστικά

Τι κομίζουν οι αλλαγές στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Κερκόπορτα για αδήλωτες υπερωρίες


Μία από τις κεντρικές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας είναι οι παρεμβάσεις και αλλαγές στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Σημείο αναφοράς του υπό επεξεργασία σχεδίου είναι η παροχή κινήτρων για τις επιχειρήσεις που προχωρούν εθελοντικά στην εφαρμογή της κάρτας, πριν ακόμη έλθει η σειρά τους. 

Ένα από τα βασικά κίνητρα που θα παρέχονται στις επιχειρήσεις, είναι η κατάργηση της ανάρτησης στην «ΕΡΓΑΝΗ» μιας σειράς εντύπων, μεταξύ των οποίων και της προαναγγελίας των υπερωριών και η δήλωση αλλαγής ωραρίου. Οι ιθύνοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι μέσω των παρεμβάσεων, πολλές επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές, θα σπεύσουν να υιοθετήσουν την ψηφιακή κάρτα.

Υπάρχει, ωστόσο και ο αντίλογος σ’ αυτό, που αναφέρει ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, έστω υπό τη μορφή κινήτρων, ανοίγει η κερκόπορτα για αδήλωτες υπερωρίες και άλλες εργασιακές παρατυπίες εκ μέρους των εργοδοτών. 

Στο υπό επεξεργασία ν/σ του υπουργείου Εργασίας, προβλέπονται, επίσης, παρεμβάσεις και στο έντυπο Ε11 με το οποίο δηλώνονται στο σύστημα «Εργάνη» οι ετήσιες άδειες των εργαζομένων. Παράλληλα αναμένεται να απλοποιηθεί η  διαδικασία ενημέρωσης του συστήματος στην περίπτωση ανανέωσης συμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας και δη ο Αδωνις Γεωργιάδης έχουν δρομολογήσει τη διαδικασία για το νέο πλαίσιο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με κοινωνικούς εταίρους και παράγοντες από τον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ ο σχεδιασμός την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο εν λόγω ν/σ θα προβλέπονται κίνητρα (γραφειοκρατικής φύσης).

Έως και σήμερα η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και εταιρείες σεκιούριτι. Απώτερη επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι να επεκτείνει την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η βιομηχανία αλλά και η ΔΕΚΟ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και μέσω των αλλαγών, η ηγεσία του υπουργείυο προσδοκά πως θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις από γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δυσκολεύουν αυτή τη στιγμή την εφαρμογή του μέτρου της κάρτας.

Ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η Ψηφιακή Κάρτα θα επεκταθεί σε

  • Μεταφορικές τέως ΔΕΚΟ
  • Ενεργειακές τέως ΔΕΚΟ
  • Βιομηχανίες
  • Εστίαση
  • Τουρισμός.

Διευκολύνεται ο έλεγχος

Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, διευκολύνεται ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες.
Πλέον, οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται και απομακρυσμένα, εφόσον οι επιθεωρητές ελέγχουν, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τις καταγραφές των χτυπημάτων έναρξης και λήξης του ωραρίου των εργαζομένων και μπορούν να διαπιστώνουν σε βάθος χρόνου πραγματοποιημένες υπερωρίες και, στη συνέχεια, να ελέγχουν την πληρωμή τους.

Διαβαστε επισης