Η συμφωνία της Τουρκίας για τη διαχείριση των πετρελαίων της Λιβύης και ο τρόπος που έγινε - ταχύτατα και κρυφά - δείχνει ότι η Άγκυρα βιάζεται να εκμεταλευτεί του υδρογονάνθρακες της Μεσογείου.
Παράλληλα συνεχίζει τις προκλήσεις σε επίπεδο δηλώσεων κατά της Ελλάδας και συνεχίζει ασταμάτητα σε επιχειρησιακό επίπεδο, παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία υλοποιεί το τέταρτο και πιο δύσκολο σενάριο για πρόκληση κατά της Ελλάδας, βάζοντας και τη Λιβύη, στην διαδικασία των διεκδικήσεων.
Έτσι στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου και της πρόσφατης συμφωνίας, θα επιχειρήσει έρευνες και γεώτρηση στη λιβική ΑΟΖ. Βέβαια αντέδρασαν με δηλώσεις ΗΠΑ, ΕΕ, αλλά όλα θα φανούν στην πράξη, αφού τουρκικό πλοίο χθες αρνήθηκε να υποβληθεί σε νηοψία πλέοντας προς τη Λιβύη από την επιχείρηση «Irini».
Αυτό αποδεικνύει την άμεση εμπλοκή της Άγκυρας στην εμφύλια διαμάχη στη χώρα της βόρειας Αφρικής με οφέλη για την ίδια, η οποία συνεχίζεται.
Τα σενάρια
Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, η επόμενη τουρκική κίνηση είναι να προχωρήσει σε περιοχή που θα ξεκινήσουν έρευνες και γεώτρηση. Από την επιλογή της περιοχής θα φανεί το μέγεθος της πρόκλησης.
Αν επιλέξει περιοχή εντός της υφαλοκρηπίδας της Τρίπολης, τότε δεν θα έχει επιπτώσεις για την Ελλάδα σε αυτή τη φάση, εκτός από το ότι εδραιώνει την παρουσία της και αποκτά τεχνογνωσία επί των υδρογοναθράκων.
Αν επιλέξει περιοχή στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου που βρίσκεται μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είτε στην αποκαλούμενη «κλεμμένη ΑΟΖ από την Ελλάδα», τότε η Αθήνα θα κινηθεί πιθανότατα προς την κατεύθυνση επιβολής κυρώσεων.
Αν η Τουρκία επιθυμεί να κλιμακώσει επικίνδυνα και επιλέξει περιοχή κοντά στην Κρήτη σε περιοχή 6-12 ναυτικών μιλίων από την ακτή τότε η χώρα μας θα αναγκαστεί να δράσει επί του πεδίου. Και φυσικά το γεωτρύπανο θα συνδεύεται από πολεμικά πλοία οπότε η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη.
Πάντως όλα θα κριθούν από τη στάση της Τουρκίας, οποία και το καλοκαίρι απειλούσε με γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά τελικά προχώρησε σε γεώτρηση εντός της τουρκικής ΑΟΖ.