Σαν ένας «Τειρεσίας» χρέους περιουσίας θα λειτουργεί το «credit bureau», μία πλατφόρμα στην οποία θα γίνεται αναλυτική χαρτογράφηση του συνολικού χρέους σε δάνεια, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και ταυτόχρονα της περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών -ιδιωτών και επιχειρηματιών- την οποία ετοιμάζουν οι τράπεζες σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί τον κάθε δανειολήπτη, στο αν μπορεί να δανειοδοτηθεί, να ρυθμίσει ή να αποπληρώσει την οφειλή του.
Το υπουργείο Οικονομικών και οι τράπεζες εκτιμούν ότι το σύστημα αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων, κυρίως όμως θα συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του συνολικού χρέους των επιχειρήσεων μέσα από λύσεις - πακέτο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση για τη δημιουργία του credit bureau περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη μελέτη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την κατάσταση όλων των «κόκκινων» δανείων και τους ενδεικνυόμενους τρόπους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.
Η εν λόγω μελέτη, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, δίνει επίσης έμφαση στον εντοπισμό των «στρατηγικά» κακοπληρωτών.
Στο θέμα αναφέρεται στο «Έθνος» στέλεχος του ΤΧΣ που όπως λέει, θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου οφειλέτες που συστηματικά απορρίπτουν προτάσεις για ρύθμιση των δανείων τους να υποχρεώνονται από κάποιου είδους δικαστικό συμβούλιο, να προχωρήσουν σε διευθέτηση της οφειλής τους.
Δηλαδή αν οι προτάσεις ρύθμισης αναιτιολόγητα απορρίπτονται από τον δανειολήπτη, τότε θα παρεμβαίνει το δικαστικό συμβούλιο και η απόφασή του θα είναι δεσμευτική για να προχωρήσει η ρύθμιση.
Εδώ θεωρείται κομβικής σημασίας η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, καθώς θα πρέπει να συσταθεί ένα εξειδικευμένο σώμα δικαστικών λειτουργών, που θα «τρέξουν» με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις.
Μία από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς είναι ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι Αρχές πρέπει να προχωρήσουν στη σύσταση ειδικού τύπου -σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά-, αποκλειστικά για υποθέσεις αφερεγγυότητας επιχειρήσεων και να εισαγάγουν με υπουργική απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα το επάγγελμα του συνδίκου πτώχευσης.