Η Αυστρία επεξεργάζεται με ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόταση για την δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών εκτός του εδάφους της Ενωσης, τα οποία «θα προσφέρουν στέγη και προστασία, όχι όμως και καλύτερη ζωή», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Σε ερώτηση του δικτύου ORF της δημόσιας τηλεόρασης για την ύπαρξη του σχεδίου αυτού, ο Κουρτς επιβεβαίωσε ότι «καταβάλλονται προσπάθειες για την δημιουργία εκτός της Ευρώπης κέντρων προστασίας «όπου θα μπορούμε να στεγάζουμε τους πρόσφυγες, να προσφέρουμε προστασία, αλλά όχι μία καλύτερη ζωή στην κεντρική Ευρώπη».
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, νεαρός, φιλόδοξος, συντηρητικός που συγκυβερνά με την αυστριακή άκρα δεξιά, δεν διευκρίνισε για ποιους θα προορίζονται τα κέντρα αυτά, αλλά ο δανός ομόλογός του Λάρς Λόκε Ράσμουσεν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι συζητά με ορισμένες χώρες, ανάμεσα τους και την Αυστρία, την ιδέα της δημιουργίας «κοινών κέντρων» που θα προορίζονται για τους μετανάστες που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου στην Ευρώπη ή που οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί.
«Είναι ένα σχέδιο το οποίο επεξεργαζόμαστε με περιορισμένο αριθμό κρατών κατά εμπιστευτικό τρόπο...για να αυξήσουμε τις πιθανότητες ευόδωσής του», πρόσθεσε ο αυστριακός καγκελάριος στο ORF.
Μεταξύ των χωρών που θεωρούνται υποψήφιες για να υποδεχθούν τέτοια κέντρα περιλαμβάνεται η Αλβανία, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου. «Θα δούμε», απάντησε επ΄αυτού ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο κυβερνών συνασπισμός δεξιάς/άκρας δεξιάς στην Αυστρία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έχει αναγάγει σε ύψιστη προτεραιότητα την εφαρμογή περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει την Αυστρία λιγότερο ελκυστική για τους αιτούντες άσυλο και να αυξήσει τις απελάσεις όσων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί . Η πραγματοποίηση του στόχου αυτού υπονομεύεται από την απουσία συμφωνιών επανεισδοχής με πολλές χώρες.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο ως προς την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Και η κατάσταση επιβαρύνεται από την έλευση των λαϊκιστών/ακροδεξιών στην εξουσία στην Ιταλία