Επιχειρήσεις

Τη Δευτέρα στη Βουλή η τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ


Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης  θα τεθεί η υπό κρατικό έλεγχο ΛΑΡΚΟ και σύμφωνα με δημοσιεύματα η σχετική νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να φέρει τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Εν συνεχεία η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πλειοδοτικό διαγωνισμό με την πώληση των ορυχείων και του εργοστασίου της και αν δεν καρποφορήσει ο διαγωνισμός, τότε υποχρεωτικά θα πτωχεύσει.

Παράλληλα, θα προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές η επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι προαπαιτούμενο για να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και η κατάσταση των σημαντικών πιστωτών της.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση φέρεται να προτίθεται να στηρίξει την εταιρεία για την κάλυψη των απαραίτητων λειτουργικών της δαπανών για το διάστημα της διαχείρισης, αλλά και να διευκολύνει την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων 136 εκατ. ευρώ, ώστε να κλείσει η εκκρεμής υπόθεση της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρώτα στη λίστα εργασιών του Διαχειριστή θα είναι η περιστολή κατά 25% του μισθολογικού κόστους  (οι περικοπές θα αφορούν μισθούς άνω των 2.000 ευρώ) και η επίλυση της διαφοράς με το Ελληνικό Δημόσιο ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για το μεταλλευτικό συγκρότημα Λάρυμνας και τα ορυχεία της Καστοριάς και της Εύβοιας, όπως προδιέγραφε το σχέδιο της ΕΕ το 2014.

Η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει κοστίσει στο Δημόσιο περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Χρωστά 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και δεν είναι υπερβολή η διαπίστωση ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος να την παρασύρει στον γκρεμό. Επιπλέον, η ΛΑΡΚΟ χρωστά περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και πάνω από 50 σε τράπεζες. Η πιστώτρια Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχει καταγγείλει 2 ομολογιακά δάνεια (αρχικού ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από την Αγροτική Τράπεζα). Το ανοιχτό υπόλοιπο είναι 31,8 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων υπερημερίας. Η Πειραιώς έχει εκδώσει δύο διαταγές πληρωμής 5 εκατ. ευρώ η κάθε μία που – προς το παρόν – έχουν προσβληθεί επιτυχώς από τη ΛΑΡΚΟ.

Η είσοδος επενδυτή αναμένεται να δώσει λύση και σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς ακόμη δεν έχουν γίνει οι απολύτως απαραίτητες επενδύσεις σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες (φίλτρα)

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου τόνισε, πως η ΛΑΡΚΟ έχει εξαιρετική σημασία τόσο από άποψη αναπτυξιακή -στρατηγική όσο και από άποψη μεγέθους. Αναγνώρισε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την σημερινή κατάσταση της εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως πλέον η εταιρεία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Ένα εκ των βασικών προβλημάτων της εταιρείας συνιστά το γεγονός ότι οι δικές της τιμές πώλησης για το νικέλιου υπερβαίνουν τις μέσες διεθνείς τιμές και επομένως «κάθε τόνος νικελίου που πωλείται αυξάνει το χρέος της εταιρείας». Έτερο μεγάλο πρόβλημα είναι τα ιδιαιτέρως υψηλά χρέη προς τη ΔΕΗ.

Επιπρόσθετα, ο κύριος Οικονόμου απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κρατική επιχορήγηση και επανέλαβε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η εκκαθάριση εν λειτουργία και η ιδιωτικοποίηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαρίνος υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ πληρώνει πιο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ από άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις με ευθύνη των κυβερνήσεων, ενώ για το πρόστιμο περί κρατικών χρηματοδοτήσεων επικαλέστηκε σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ προς εφτά κράτη και 17 επιχειρήσεις με εκατομμύρια ευρώ και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτεί επιχειρηματικούς ομίλους.