Πολιτική

Τη Δευτέρα οι προτάσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση


Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι ο επόμενος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου. Οι βασικές κατευθύνσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση θα αναγγελθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως και το θέμα των δημοψηφισμάτων είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει αυτή καθ' αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας πως κατά την άποψη της κυβέρνησης «η ενίσχυση της λαϊκής παρέμβασης με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας θα πρέπει να είναι στόχος στη συνταγματική αναθεώρηση, όπως και η ενίσχυση της αυτονομίας του Κοινοβουλίου απέναντι στην εκτελεστική εξουσία». 

 Σημείωσε, ακόμη, ότι ο διάλογος θα ανοίξει σε πολύ περισσότερους τομείς από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «που και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα γίνει πρόταση από πλευράς μας τις επόμενες ημέρες, όπως σας είπα. Ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η δική μας πρόταση απέναντι σε αυτό…».

 Στο ερώτημα αν μπορεί αυτό να μην είναι στις κυβερνητικές προτάσεις, ανέφερε: «Θα το δούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν είναι αυτής της στιγμής. Αυτή τη στιγμή θα ανοίξει ο διάλογος και από τον πρωθυπουργό θα μπουν οι κατευθύνσεις το πώς εμείς το εννοούμε».

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης υπουργών και συγχρόνως ρυθμίσεις για την ενίσχυση του κράτους δικαίου όπως και την δημιουργία θεσμικών αντίβαρων καθώς και την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής εξουσίας έναντι της εκτελεστικ. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ένα θέμα που διχάζει τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αντίδραση των «53+». Άλλωστε η απευθείας εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα σημαίνει και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του κάτι που θα προκαλέσει μια άτυπη διαρχία με το Μαξίμου, που κανείς δεν επιθυμεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου, μετά και τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε συνεπής με μία πάγια προεκλογική του θέση και απέναντι στην επιθυμία όλου του δημοκρατικού κόσμου, ενώ επισημαίνουν τις κατά τη γνώμη τους ευθύνες κυρίως του ΠΑΣΟΚ για την άρνησή του να ψηφίσει την απλή αναλογική. Από εκεί και μετά, καταλήγουν, «η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους με 179 βουλευτές».