Πολιτική

Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για την αύξηση των προσφυγικών ροών


Μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα και αλλαγές στη διαδικασία ασύλου

Τη μεταφορά προσφύγων από την Μόρια στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε εκτάκτως υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ προαναγγέλθηκε και αλλαγή στην διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου που ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 13:45 αποφασίστηκε η αύξηση της επιτήρησης των θαλασσιών συνόρων μας σε συνεργασία με τη FRONTEX και η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης ασύλου με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης. Δηλωμένος στόχος είναι – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση αρνείται στην πράξη το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών να διεκδικήσουν άσυλο.

Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε, αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση νησιών όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες με μεταφορά τους σε ανενεργά στρατόπεδα στην ενδοχώρα αλλά η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη αφού οι δομές φιλοξενίας βρίσκονται στο «κόκκινο». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Μόρια αυτήν τη στιγμή βρίσκονται 10.241 πρόσφυγες και μετανάστες κάνοντας τον συγκεκριμένο καταυλισμό τον πλέον πολυπληθή στην Ευρώπη. Το ΚΥΣΕΑ σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε τη μεταφορά 1.500 ατόμων από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα. Επίσης επισημάνθηκε ότι είναι υπεράριθμες κατά 9.000 άτομα και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά.

Προαναγγέλθηκαν επίσης και επιχειρήσεις - «σκούπα» της αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε δομές της ενδοχώρας.

Το θέμα πάντως αναμένεται να έχει συνέχεια αφού βασική υπαίτιος είναι η Άγκυρα που χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για να κλιμακώσει τις πιέσεις προς την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο Οσλο, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα προσφύγων, αν συνεχιστεί η επιχείρηση του Ασαντ στην Ιντλίμπ. Εξάλλου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για επικείμενο νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία, εξαιτίας των γεγονότων στην Ιντλίμπ.

Έκρηξη των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα

Για την κρισιμότητα της κατάστασης μιλούν  καλύτερα οι αριθμοί: Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα να αυξάνεται στα 278 άτομα από τα 60 την ημέρα. σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου σημειώθηκαν 1.570 αφίξεις, σε σύγκριση με τις 479 την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία από την Αθήνα και την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.

Κορύφωση της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι η άφιξη 500 μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο τα τελευταία 24ωρα.

«Βild»: Παιχνίδι εξουσίας του Ερντογάν η νέα προσφυγική ρoή;

Στο θέμα της ραγδαίας αύξησης των προσφυγικών ροών στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα «Bild» περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί κι αφήνοντας αιχμές για τακτικισμούς του Ερντογάν.

«Δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται στη Λέσβο... το Λιμενικό Σώμα απαρίθμησε 13 μικρά σκάφη που μετέφεραν 546 άτομα. Τριάντα δύο άτομα σε άλλο σκάφος διασώθηκαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στη Λέσβο. Εξήντα πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νησί της Κω και στην ενδοχώρα», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Οι ελληνικές αρχές έκαναν λόγο για "σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών" που εγκαταλείπουν τις τουρκικές ακτές. Αυτό είχε να συμβεί από το 2016».

«Οι Έλληνες έστειλαν ένα πλοίο του ναυτικού τους στη Λέσβο, το οποίο έπρεπε να παραλάβει πέντε χιλιάδες ανθρώπους στην ενδοχώρα επειδή δεν υπήρχε χώρος στα στρατόπεδα». Και, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», «οι παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως στρατόπεδα για τους πρόσφυγες».

«Η Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την όλο και πιο δύσκολη διαχείριση της προσφυγικής ροής κι είχε ενημερώσει σχετικά τον Τούρκο πρεσβευτή», όπως δήλωσαν διπλωμάτες, σύμφωνα με την Bild. Η γερμανική εφημερίδα διερωτάται επίσης εάν η νέα προσφυγική ροή είναι ένα παιχνίδι εξουσίας από την πλευρά της Τουρκίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Bild», υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης σχολίασε το θέμα της άφιξης των νέων προσφύγων στη Λέσβο: «Παρατηρούμε το θέμα πολύ στενά. Πριν αποφασίσουμε ποιο είναι το επόμενο βήμα, πρέπει να δούμε αν οι χθεσινές ροές ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση ή όχι. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αυτά τα ρεύματα δεν ήρθαν λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Έρχονται για γεωπολιτικούς λόγους.

Επομένως, είναι πιθανό ο Ερντογάν να θέλει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις