Τέλος σε ρουσφέτια και τα «μαϊμού» δικαιολογητικά επιχειρεί να θέσει στη διαδικασία μεταθέσεων του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Βάσει του διατάγματος περιορίζονται οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις αστυνομικών για «ειδικούς λόγους» και να πριμοδοτούνται οι μεταθέσεις με βάση τη μοριοδότηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν παρατηρήσει πολλά κρούσματα νομιμοφανών αιτημάτων από ένστολους που εκμεταλλεύονταν παραθυράκια του νόμου απολαμβάνοντας κατ’ εξαίρεση μεταθέσεις στον τόπο προτίμησης τους.
Ειδικότερα, κατέθεταν δικαιολογητικά για μαϊμού διαζύγια, δικαστικές συμπαραστάσεις (αναπηρίες γονέων ή αδελφών άνω του 67%) και επιμέλειες παιδιών ή γονέα λόγω σοβαρής ασθένειας.
Οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπουν αποσπάσεις με αυστηρές προϋποθέσεις για ειδικούς λόγους και όχι μεταθέσεις. Ο καθοριστικός παράγοντας εφεξής θα είναι τα μόρια με σκοπό να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη αξιοκρατία. «Τελειώνουν τα πλαστά διαζύγια με επιμέλειες τέκνων. Τελειώνουν και οι αμοιβαίες μεταθέσεις που γίνονταν ακόμα και επί πληρωμή, καθώς πλέον μπαίνει επετηρίδα. Για τις ασθένειες θα υπάρχει πλέον κατηγοριοποίηση. Το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει στην εφαρμογή του να αναδείξει πιθανόν ατέλειες που ενδεχομένως να χρειαστεί να διορθωθούν . Το Π.Δ. προβλέπει, επίσης, ειδικές άδειες με κοινωνικό πρόσημο (για παράδειγμα παρουσία σε κηδεία) με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ενώ επεκτείνεται το δικαίωμα γονικής άδειας. Οι γονείς αστυνομικοί δικαιούνταν μέχρι σήμερα να ζητήσουν την προβλεπόμενη άδεια μέχρι το παιδί να φτάσει το τέσσερα έτη. Εφεξής μπορούν να ζητήσουν γονική άδεια μέχρι το παιδί να φτάσει τα έξι έτη.
Οι αλλαγές
1) Το αστυνομικό προσωπικό που αποσπάται – μετακινείται με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας δεν «χάνει» τα μόρια απόσπασης.
2) Μόρια που λαμβάνει αστυνομικός λόγω αποστάσεως από τον τόπο συμφερόντων του ή τον τόπο εργασίας ή ασκήσεως επαγγέλματος της συζύγου, θα διαγράφονται όχι μόνο μετά την κοινοποίηση της διαταγής μετάθεσης στον τόπο συμφερόντων του, αλλά και μετά την ακύρωση της μετάθεσης σε οποιαδήποτε περιοχή μετάθεσης.
3) Η υποβολή δήλωσης αλλαγής τόπου συμφερόντων μεταβάλλει τον αριθμό μορίων που συγκεντρώθηκαν με βάση τον προηγούμενο τόπο συμφερόντων.
4) Αυξάνεται ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής από ένα σε δύο έτη, όλων των νεοεξερχόμενων από τις Σχολές (Υπαστυνόμων Β’ και Αστυφυλάκων) σε Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικούς Σταθμούς.
5) Όποιος τοποθετείται σε υπηρεσία γραφείου, όταν επαναφέρεται στην ενέργεια θα επιστρέφει στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούσε.
6) Εκτός της διαδικασίας μοριοδότησης τίθενται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 3, παρ.3 του Π.Δ. 100/2003 (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, διαζευγμένοι με επιμέλεια τέκνων κ.ά.) σε ό,τι αφορά στις αποσπάσεις. Οι περιπτώσεις θα εξετάζονται με υπηρεσιακά-κοινωνικά κριτήρια.
7) Δίδεται η δυνατότητα προκήρυξης συμπληρωματικών μεταθέσεων και σε όσους κατέχουν οργανική θέση Ανθυπαστυνόμου – Αρχιφύλακα.
8) Οι θέσεις των νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων θα προκηρύσσονται υποχρεωτικά στις Διευθύνσεις Αστυνομίας όπου δεν υπάρχουν επιλαχόντες με τόπο συμφερόντων από τους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων του ίδιου έτους (με εξαίρεση της ΓΑΔΑ).
9) Δικαστικοί συμπαραστάτες και διαζευγμένοι με επιμέλεια τέκνου δεν θα μετατίθενται εκτάκτως, αλλά θα αποσπώνται κατ’ έτος και για όσο διάστημα υφίστανται οι υπηρεσιακές ανάγκες.
10) Η αμοιβαία μετάθεση θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με βάση τη σειρά επιλαχόντων από τους πίνακες τακτικών μεταθέσεων του τρέχοντος έτους.
11) Παρέχεται η δυνατότητα απόσπασης σε Υπηρεσίες, που εδρεύουν στην περιοχή μετάθεσης της ΓΑΔΑ, για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που κατέχουν θέση στο Προεδρείο ή στην εκτελεστική γραμματεία των Δευτεροβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.
12) Μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτάκτως μετάθεση σε περίπτωση θανάτου γονέα ή αδελφού, που υπηρετούσε στην ΕΛ.ΑΣ. και τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.