Αγορές

Θύελλα στις αγορές- Ράλι τιμών φυσικού αερίου (+33%), brent στα $122 – Στο κόκκινο οι μετοχές


 Θύελλα προκαλεί πάλι στις αγορές η κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου Δύσης – Ρωσίας, που εξελίσσεται με νέες κυρώσεις και αντίμετρα,  ενώ εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις  στο ουκρανικό έδαφος. Η τιμή του φυσικού αερίου “απογειώνεται” πάλι, οι τιμές του αργού πετρελαίου ακολουθούν, τα ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση, τα χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά με σταδιακά διευρυνόμενες απώλειες

Το κλίμα επιβαρύνεται εν αναμονή αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σε συνδυασμό με κινήσεις για κοινές προμήθειες αερίου των χωρών-μελών.

Στις αγορές επικρατεί αβεβαιότητα και οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων δεν διαμορφώνεται πλέον από την πραγματική ζήτηση-προσφορά, αλλά υπό τον φόβο απρόβλεπτων εξελίξεων που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τον ομαλό εφοδιασμό πολλών χωρών και ολόκληρων γεωγραφικών περιοχών.

Η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε πριν από λίγη ώρα μέχρι τα 132,25(!) ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας ημερήσιο άλμα +33,4%! Τώρα έχει υποχωρήσει στα 119,2 ευρώ, με άνοδο 20,7% από το χθεσινό κλείσιμο.

Η αργόσυρτη κούρσα των τιμών αργού πετρελαίου συνεχίζεται και το brent υπερέβη πριν από λίγο τα 122 δολάρια το βαρέλι, με ημερήσια άνοδο 6% και κέρδη πάνω από 25% σε εβδομαδιαία βάση. Τώρα κινείται στα 121,6 δολάρια, κερδίζοντας 5,4% σε ημερήσια βάση.
 Κατά 5,3% ενισχύεται η τιμή του αμερικανικού Crude WTI, στα114,63 δολάρια το βαρέλι.

Επιπτώσεις στην οικονομία

Η μεγάλη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου προκαλεί παγκόσμιες ανησυχίες, καθώς σε πρώτη φάση θα πυροδοτήσει εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις και στη συνέχεια θα ανακόψει τους ρυθμούς ανάπτυξης, οδηγώντας πιθανότατα σε ύφεση τις οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου.
Οι κίνδυνοι αυτοί αποτιμώνται ήδη στις αγορές ομολόγων και στα χρηματιστήρια μετοχών.

 Τα ομόλογα της Ευρωζώνης παραμένουν “”στην πρέσα”- οι τιμές τους υποχωρούν, οι αποδόσεις ανεβαίνουν. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υπερέβη σήμερα το 2,72% στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών και έφθασε πρόσκαιρα το 2,745% -σε υψηλό τριετίας.

Στα χρηματιστήρια της Ευρώπης  επικρατούν πτωτικές τάσεις και η Wall Street ακολουθεί. Ο DAX και ο CAC-40 χάνουν αυτή την ώρα 1,35%,  ο Dow Jones, υποχωρεί κατά 0,75%
Αρνητική εικόνα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με απώλειες 1,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,84%.
 Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο τις επόμενες μέρες, όσο δεν θα διαφαίνεται προοπτική τερματισμού των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Διαβαστε επισης