Πολιτική

Θρίλερ με την επιστροφή των Θεσμών


Ένα νέο ραντεβού με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα ζητεί η ελληνική κυβέρνηση στις παρασκηνιακές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να δοθεί από το σημερινό ανακοινωθέν του Eurogroupη εντύπωση ότι οι συνομιλίες «βαλτώνουν» και ο χρόνος επίτευξης συμφωνίας μετατίθεται μετά τις 7 Απριλίου.

Όμως, η μέχρι στιγμής στάση των δανειστών δεν δημιουργεί αισιοδοξία, καθώς έχουν ξεκαθαρίσει ότι μια νέα διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο στερείται νοήματος, αν δεν υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία για τα θέματα όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες και μια πολιτική διαβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι αυτή την φορά οι επικεφαλής των Θεσμών θα έλθουν στην Αθήνα όχι για να φύγουν άπρακτοι, αλλά για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία.

 

Τι κομίζει η Αχτσιόγλου;

Τα σοβαρότερα θέματα που εμποδίζουν ως τώρα την προσέγγιση των δύο πλευρών εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου που συνοδεύει υπουργό Οικονομικών για διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, καθώς πρώτη προτεραιότητα είναι να βρεθεί κοινός τόπος στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.

Σχετικά με τις συντάξεις, η ελληνική πλευρά προτείνει να καταργηθεί σταδιακά η προσωπική διαφορά μετά το 2019, αλλά και να μειωθεί ελαφρώς το συνολικό «πακέτο» των μέτρων, που το Ταμείο επιμένει ότι πρέπει να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ, ώστε να ανοίξει «χώρος» για να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις των χαμηλοσυνταξιούχων.

Για τα εργασιακά, δεν είναι σαφές αν η κ. Αχτσιόγλου έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες με σκοπό να καταθέσει κάποια νέα συμβιβαστική πρόταση, αλλά διατυπώνονται πολλά σενάρια περί υποχώρησης στο θέμα της αύξησης του ορίου απολύσεων, με «αντάλλαγμα» την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

 

Σπέκουλα

Πάντως, ξένοι οίκοι ήδη «σπεκουλάρουν» με τα σενάρια παρατεταμένης καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ασκώντας πιέσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, αλλά και στα ομόλογα, όπου η αγορά είναι εξαιρετικά «ρηχή» και δεν προσφέρεται για εξαγωγή σοβαρών συμπερασμάτων.

Πρωταγωνιστής σήμερα στην άσκηση πιέσεων σε τραπεζικές μετοχές είναι η Goldman Sachs, ενώ η Citi επαναλαμβάνει την απαισιόδοξη πρόβλεψή της ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα επιτευχθεί με μεγάλη καθυστέρηση, τον Ιούνιο, όταν θα βρίσκεται η ελληνική πλευρά «με την πλάτη στον τοίχο» ενόψει λήξεων χρέους.