Επιχειρήσεις

Θρίλερ με Μαρινόπουλο, ελπίδες από 2 funds για εξαγορά υπό όρους


Υστατες προσπάθειες διάσωσης, αγωνία για 300 επιχειρήσεις και 12.000 εργαζόμενους

Με κομμένη ανάσα η αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθούν την εξέλιξη του «θρίλερ Μαρινόπουλου»,  καθώς η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ μπορεί να αποδειχθεί η «ελληνική Lehman Brothers», που η κατάρρευση της θα προκαλέσει καταστροφικό ντόμινο ανυπολόγιστων διαστάσεων. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ κυβέρνηση, τράπεζες και  ιδιοκτήτες συνεχίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τουλάχιστον τη συνέχιση λειτουργίας της αλυσίδας και την πληρωμή υποχρεώσεων της προς μικρομεσαίους προμηθευτές.

 Η προσπάθεια δυσχεραίνεται από την προσφυγή πιστωτών, οι οποίοι αντιτίθενται στην υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, κατηγορώντας τους ιδιοκτήτες της ότι μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία της σε δικό τους fund στο Κατάρ.  Ακτίνα φωτός στο ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένα equity funds

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το οριστικό(;) ναυάγιο του deal Μαρινόπουλου- Σκλαβενίτη, εκπρόσωποι δύο funds προσήγγισαν τις πιστώτριες τράπεζες και αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα εξαγοράς της προβληματικής αλυσίδας υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Οι βασικοί όροι αφορούν την αναδιάρθρωση υποχρεώσεων προς τράπεζες –προμηθευτές και τη θέσπιση ειδικών ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών διατάξεων για την εταιρεία, που θα ισχύσουν προσωρινά ώσπου να εξυγιανθεί.

Οι όροι αυτοί είναι  δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί,  αλλά το σενάριο έχει τεθεί προς συζήτηση και ενδέχεται να επανεξετασθεί ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οι πιστώτριες τράπεζες προωθούν  ένα δεύτερο σενάριο  απορρόφησης της αλυσίδας «Μαρινόπουλος»  από τον Σκλαβενίτη, με δέλεαρ το κούρεμα υποχρεώσεων  και τη χορήγηση μακροπρόθεσμων χαμηλότοκων πιστώσεων.  Το σχέδιο προβλέπει εναλλακτικά την κατάτμηση της αλυσίδας και την πώληση  μεγάλου αριθμού καταστημάτων της που λειτουργούν σε περιοχές όπου υπάρχουν σουπερμάρκετ «Σκλαβενίτης».

Θέλουν να απομακρύνουν τους Μαρινόπουλους

Οι περαιτέρω κινήσεις θα εξαρτηθούν από την απόφαση του δικαστηρίου, όπου θα συζητηθεί την Παρασκευή η αίτηση της ΑΕ Μαρινόπουλος για παροχή προστασίας έναντι των πιστωτών, ώσπου να εκδικασθεί η αίτηση της για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Οι πιστωτές που προσέφυγαν κατά της αίτησης ζητώντας να κηρυχθεί η εταιρεία  σε πτώχευση,  ενδέχεται να συναινέσουν τελικά στην υπαγωγή της στο άρθρο 99, εάν συμφωνηθεί να απομακρυνθούν από τη διοίκηση οι νυν ιδιοκτήτες, στους οποίους καταλογίζουν ουσιαστικά ότι «έκλεψαν» την εταιρεία και τους πιστωτές της, μεταβιβάζοντας περιουσιακά στοιχεία της σε δικό τους fund στο Κατάρ.

 Διαβάστε σχετικά: Μαρινόπουλος: Καταδολίευση από τους ιδιοκτήτες καταγγέλλουν πιστωτές, ζητούν πτώχευση


Οι προμηθευτές με τις επιταγές

Πέρα όμως από τις αντιπαραθέσεις οικονομικών συμφερόντων και τις κινήσεις των τραπεζών που προσπαθούν να διασφαλίσουν απαιτήσεις, το μείζον ζήτημα για την αγορά είναι η τύχη των απαιτήσεων περίπου 1.500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι προμηθευτές του «Μαρινόπουλου».

Διαβάστε σχετικά: Ντόμινο Μαρινόπουλου στην αγορά

Οι συνολικές υποχρεώσεις της αλυσίδας προς προμηθευτές υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ.  Από το ποσό αυτό περίπου 530 εκατ. ευρώ είναι οφειλές προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν έχουν καμία διασφάλιση στα χέρια τους, παρά μόνον μεταχρονολογημένες επιταγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην αίτηση του «Μαρινόπουλου» για υπαγωγή στο άρθρο 99, αν η εταιρεία πτωχεύσει, η εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων θα αποφέρει όχι περισσότερα από 270 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 105  εκατ. θα εισπράξουν  ΙΚΑ, εργαζόμενοι και εφορία,  που προηγούνται. Οι τράπεζες που έχουν εμπράγματες οι άλλες διασφαλίσεις θα πάρουν  πίσω το 93,5% των απαιτήσεων τους. Για τους προμηθευτές που δεν έχουν διασφαλίσεις, θα μείνουν «ψίχουλα»: Θα πάρουν – σε βάθος χρόνου- μόλις το 5% των οφειλομένων.

Προβλέπουν 300 λουκέτα

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για την αγορά. Μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χάσουν συνολικά περί τα 500 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσει ντόμινο με απλήρωτες επιταγές, λουκέτα, απολύσεις προσωπικού, «κοκκίνισμα» δανείων και υποχρεώσεων προς εφορίες, Ταμεία κλπ.

Παράγοντες του ΕΒΕΑ εκτιμούν ότι 300 επιχειρήσεις θα βάλουν  λουκέτο, ή θα βρεθούν  σε κατάσταση ταμειακής ασφυξίας, οδηγούμενες σε «αργό θάνατο».

 Το πρόβλημα αυτό, που θα ακυρώσει οποιαδήποτε προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας, προσπαθούν να αποτρέψουν η κυβέρνηση και οι τράπεζες.

Μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση αποτελεί επίσης το εργασιακό κομμάτι της «υπόθεσης Μαρινόπουλου», καθώς η εταιρεία απασχολεί πάνω από 10.000 εργαζόμενους,  ενώ από τις δραστηριότητες της εξαρτώνται τουλάχιστον 2.000 θέσεις εργασίας σε συνεργαζόμενες και προμηθεύτριες επιχειρήσεις.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις