Πολιτική

«Θωράκιση» Ντράγκι σε Στουρνάρα!


Παρέμβαση από την Φρανκφούρτη αν ενταθούν οι πιέσεις στο διοικητή της ΤτΕ να παραιτηθεί. Θα έχει την τύχη του Πανίκου Δημητριάδη;

Ενήμερος για όλες τις εξελίξεις στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, δεν θα διστάσει να παρέμβει με νέα δημόσια δήλωση για να «θωρακίσει» τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη.

Πριν κλιμακωθεί και πάλι η ένταση μεταξύ ΤτΕ και κυβέρνησης, με την έκφραση από πλευράς Στουρνάρα της άποψης ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά να συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο Μάριο Ντράγκι είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του για τον κ. Στουρνάρα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι ένα έμπιστο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και έχει εργασθεί σκληρά για το καλό της Ελλάδας», είχε τονίσει, αναφερόμενος στον κ. Στουρνάρα, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη εκδήλωση πίεσης στον κ. Στουρνάρα να παραιτηθεί -η παραίτηση είναι ο μόνος τρόπος απομάκρυνσης Στουρνάρα, αφού δεν υπάρχουν θεσμικά μέσα για να παυθεί από μια κυβέρνηση ο κεντρικός τραπεζίτης.

Προς το παρόν, οι πιέσεις για παραίτηση είναι «περιφερειακού» χαρακτήρα, παρότι ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίσθηκε «αποτυχημένος υπουργός» σε non paper του Μαξίμου. Ο Παύλος Πολλάκης έγραψε στο facebook: «Αποτυχημένε πρώην, παραιτήσου απ' αυτό που είσαι νυν, τα μνημόνια τελειώνουν, μην ονειρεύεσαι καινούργιο...», αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη υιοθέτηση αυτής της γραμμής από την κυβέρνηση.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι, αν ενταθεί η αντιπαράθεση και εκδηλωθεί επίσημα πίεση στον κ. Στουρνάρα να παραιτηθεί, η απάντηση του Μάριο Ντράγκι θα είναι πολύ αυστηρή και δεν θα αφήσει περιθώρια να επαναληφθεί το λεγόμενο «κυπριακό σενάριο», όπου ο Πανίκος Δημητριάδης εξωθήθηκε σε παραίτηση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Ντράγκι έχει δύο τρόπους να παρέμβει: ο πρώτος και ηπιότερος είναι μια νέα δήλωση, με την οποία θα επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του συμβουλίου της ΕΚΤ στον κ. Στουρνάρα. Ο δεύτερος, που θα έφερνε την ΕΚΤ σε θεσμική αντιπαράθεση με την Αθήνα, είναι να απευθύνει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση του Κύπριου κεντρικού τραπεζίτη Δημητριάδη, για να καταγγείλει ότι παραβιάζεται το άρθρο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να εξελιχθεί σε τέτοια σοβαρή θεσμική αντιπαράθεση με την ΕΚΤ η υπόθεση Στουρνάρα, γι’ αυτό άλλωστε και έχουν αποφευχθεί οποιεσδήποτε επίσημες δηλώσεις εναντίον του -ακόμη και οι σκληρές αναφορές σε «αποτυχημένο υπουργό» έγιναν μέσω non paper.

"Χλωμό" το "κυπριακό σενάριο"

Άλλωστε, επισημαίνουν, η περίπτωση Στουρνάρα δεν έχει αναλογίες με την περίπτωση του Κύπριου κεντρικού τραπεζίτη, του μοναδικού ως τώρα μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, που παραιτήθηκε υπό το βάρος κυβερνητικών πιέσεων.
Για να φθάσει στο σημείο ο κ. Δημητριάδης να υποβάλει την παραίτησή του, για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους, κατά την επίσημη εκδοχή, πρώτα αντιμετώπισε την απειλή μιας σοβαρής ποινικής έρευνας, για την έγκριση μεγάλης αμοιβής σε οίκο που εξέτασε τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών.

Μετά την παραίτησή του, ανακοινώθηκε ο τερματισμός της έρευνας, ενώ ο κ. Δημητριάδης έλαβε και μεγάλη αποζημίωση για την αποχώρησή του από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Στην περίπτωση Στουρνάρα, το «κυπριακό σενάριο» δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει βρει ως τώρα τρόπο να πιέσει τον κεντρικό τραπεζίτη με κάποια σοβαρή ποινική έρευνα. Μια προσπάθεια που έγινε πρόσφατα, να εμπλακεί σε ποινική υπόθεση ο κ. Στουρνάρας, είχε άδοξη κατάληξη. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε να ερευνηθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” για ανακρίβειες στη δήλωση «πόθεν έσχες», η έρευνα έγινε από ορκωτούς ελεγκτές και δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ποινική δίωξή του για ανακριβή δήλωση.

Όσο για το επιχείρημα που εκφράζεται ανεπίσημα από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο λόγος παραίτησης μπορεί να είναι και η μη συνεργασία του κ. Στουρνάρα με την κυβέρνηση, τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει δεκτό από τον κ. Ντράγκι, γιατί θα δημιουργείτο ένα επικίνδυνο, για την ΕΚΤ, προηγούμενο, βάσει του οποίου θα «αποκεφαλίζονται» κεντρικοί τραπεζίτες, αν διαφωνούν με την εκτελεστική εξουσία.

Άλλωστε, επί της ουσίας της υπόθεσης της «καθαρής» εξόδου από το μνημόνιο, οι θέσεις που εξέφρασε η Τράπεζα της Ελλάδος για νέο πρόγραμμα συμπίπτουν απόλυτα με τον προβληματισμό του συμβουλίου της ΕΚΤ, τον οποίο εξέφρασε ανοικτά ο ίδιος ο κ. Ντράγκι, με τις γνωστές δηλώσεις του περί νέου προγράμματος που είναι «στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης» να το ζητήσει.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση δεν έχει ισχυρά θεσμικά «όπλα» για να εκβιάσει την παραίτηση του Στουρνάρα, ο οποίος, άλλωστε, δεν έχει την πρόθεση να προβεί σε αυτό το βήμα και θα έχει πολύ ισχυρή στήριξη από την Φρανκφούρτη, εάν γίνουν κινήσεις για την «εκπαραθύρωσή» του…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις