Στα ύψη εκτινάσσουν σήμερα την… παραμελημένη μετοχή της ΔΕΗ οι αγορές από funds του εξωτερικού, τα οποία «ανακαλύπτουν» τον πιο υποτιμημένο τίτλο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς εξασθενούν τα χειρότερα σενάρια για την επιχείρηση.
Η χρηματιστηριακή «ανάσταση» της ΔΕΗ δεν είναι τυχαία, ούτε συμπτωματική, τονίζουν αναλυτές, σημειώνοντας ότι το θηριώδες discount σε σχέση με τη λογιστική αξία, που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο 90%, δεν φαίνεται πλέον δικαιολογημένο από τις εξελίξεις στην εταιρεία.
Η μεγαλύτερη ανησυχία, περί «διαμελισμού» της ΔΕΗ, με πώληση σε ιδιώτες και υδροηλεκτρικών μονάδων, φαίνεται να απομακρύνεται από τον ορίζοντα, καθώς το market test για την προσέλκυση ενδιαφέροντος για λιγνιτικές μονάδες ήταν αρκετά ικανοποιητικό και η επιτυχία της διαδικασίας φαίνεται πιο πιθανή από κάθε άλλη φορά.
Αν αποτύγχανε η διαδικασία, οι συνέπειες για τη ΔΕΗ θα ήταν «τραυματικές», αφού η Κομισιόν θα ζητούσε αλλαγή του «μείγματος» προς πώλησης μονάδων, με προσθήκη και υδροηλεκτρικών, ώστε να ενισχυθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η άλλη μεγάλη ανησυχία των επενδυτών, επίσης φαίνεται να εξασθενεί: η «πληγή» των καθυστερούμενων οφειλών από πελάτες υπάρχουν πλέον βάσιμες προσδοκίες ότι θα αρχίσει να κλείνει, όχι μόνο χάρη στα μέτρα που έχει λάβει η επιχείρηση για την βελτίωση της εισπραξιμότητας, αλλά και επειδή η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η επιτάχυνση της ανάπτυξης διευκολύνουν τον περιορισμό των καθυστερήσεων.
Πριν από λίγο, η μετοχή της ΔΕΗ είχε τεθεί επικεφαλής της σημερινής ανοδικής κίνησης στο ΧΑ, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 13%, στα 2,83 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά «έπιασε» και τα 2,84 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 6 Δεκεμβρίου, εν μέσω απαισιοδοξίας για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και με την Landsdowne να έχει ανοίξει μεγάλη θέση short, η μετοχή της ΔΕΗ είχε «βουτήξει» στα 1,75 ευρώ. Στα 2,83 ευρώ, η μετοχή έχει προσφέρει υπεραξίες που ξεπερνούν το 60%, σε όσους τολμηρούς είχαν αγοράσει στα 1,75 ευρώ.