Ενέργεια

Θησαυρίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές από την ενεργειακή κρίση


Η ΕΕ στρέφεται στο υγροποιημένο αέριο και οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι κυρίαρχοι στη μεταφορά του από θαλάσσης

Κάθε κρίση αποτελεί μια εν δυνάμει ευκαιρία για όσους προνόησαν και ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι, να βγουν κερδισμένοι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επέτεινε την ενεργειακή κρίση και ανάγκασε την Ευρώπη να στραφεί προς το υγροποιημένο αέριο (LNG), προκειμένου να καλύψει το κενό που προκύπτει από τη διαδικασία ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία. Η κρίση δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να θησαυρίσουν οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι αποτελούν τους απόλυτους πρωταγωνιστές στη διεθνή αγορά των πλοίων που μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο. 

Θεωρούνται ως οι «βασιλιάδες» του LNG γεγονός που ασφαλώς τους προσδίδει προνομιακή θέση στη νέα ενεργειακή εποχή που ανοίγεται στην Ευρώπη, όπου το υγροποιημένο αέριο αποτελεί το εκλεκτό ενεργειακό «εργαλείο» της Ε.Ε., τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ικανό, όμως, για να επιφέρει τεράστια κέρδη στους Ελληνες εφοπλιστές. Αυτοί αναγνώρισαν από νωρίς την τάση προς το υγραέριο, επένδυσαν συγκεκριμένα σε δεξαμενόπλοια υγραερίου από τη δεκαετία του 1990 και απέκτησαν σημαντική επιρροή στον σχεδιασμό των πλοίων, όπως για παράδειγμα στην ανάπτυξη δεξαμενών αερίου ιδιαίτερα μικρού βάρους. 

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για την κυριαρχία των τελευταίων στους στόλους των LNG carriers. Ελέγχουν το 15,58% του παγκόσμιου στόλου υγραεριοφόρων (LNG/LPG), ενώ βρέθηκαν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας λίστας των εφοπλιστών με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στους κλάδους των gas carriers, το 2021. Επένδυσαν συνολικά 3,63 δισ.δολάρια σε 18 LNG carriers την περασμένη χρονιά και άλλα 823 εκατ.δολάρια σε 14 LPG carriers. Χάρη, λοιπόν, στη έγκαιρη στροφή και mega επένδυση στα πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο, οι Έλληνες εφοπλιστές είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν εις το έπακρον την ευκαιρία που ανοίγεται γι’ αυτούς στην Ευρώπη.

Ήδη από το Νοέμβριο, τα φορτία με αμερικανικό κυρίως LNG με προορισμό την Ευρώπη, πολλαπλασιάστηκαν προκειμένου να μετριαστεί η ζημία από τις απώλειες του φυσικού αερίου. Αυτό που άρχισε ως προσωρινή – έκτακτη λύση, μονιμοποιήθηκε τους επόμενους μήνες και πλέον έχει λάβει και τη «σφραγίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξαγωγές υγροποιημένου αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ και αυτό προφανώς είναι λογικό, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Την ανιούσα, φυσικά, έχουν πάρει και οι τιμές spot του LNG, που είναι αυξημένες κατά 10 φορές σε σχέση με τον περασμένο χρόνο!

Έως τώρα το κύριο πεδίο δράσης των Ελλήνων εφοπλιστών και των LNG carriers τους, ήταν η Ασία, καθώς η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν αποτελούν παραδοσιακά τους μεγαλύτερους αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πλέον, όμως, και με δεδομένη την ενεργειακή στροφή και των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, ως προμηθευτής LNG, η Γηραιά Ήπειρος θα γίνει αναμφίβολα σημείο αναφοράς.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα