Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν βαρόμετρο για τη χρηματιστηριακή αγορά, συνεχίζοντας να δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στους δείκτες. Παράλληλα όμως αποτελούν πηγή αβεβαιότητας, καθώς η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρωζώνη και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις ιταλικές τράπεζες και τη Deutsche Bank, καθιστούν επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Στο «τραπεζοκεντρικό» ελληνικό χρηματιστήριο όπου κλίμα και τάσεις διαμορφώνουν οι κινήσεις των ξένων funds, είναι πλέον εμφανής σε καθημερινή βάση η επίδραση από τις διεθνείς εξελίξεις και από τη σεναριολογία για τις ανακεφαλαιοποιήσεις που ενδέχεται να απαιτηθούν στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου δείχνει ότι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων τηρούν στάση αναμονής, εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό. Επιθετικά funds που κυνήγησαν γρήγορα κέρδη στο ΧΑ προσπαθούν να περιορίσουν τις θέσεις τους, αλλά δυσκολεύονται να ρευστοποιήσουν, καθώς η ζήτηση είναι περιορισμένη.
Ισχυρή αντίδραση
Σήμερα πάντως «έβαλαν το χέρι τους» για να δώσουν ανάσα στην αγορά και να βελτιώσουν τη συνολική εικόνα, ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης του κλίματος. Με αγοραστικές παρεμβάσεις τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης απορρόφησαν την – ούτως ή άλλως μικρή – προσφορά, «γυρίζοντας» τους δείκτες σε ανοδική τροχιά και σε θετικό πρόσημο.
Αφορμή ήταν η ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, που αποτελεί ένδειξη ότι αμβλύνονται οι ανησυχίες για τις ιταλικές τράπεζες και την Deutsche Bank.
Η ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση-ανάκαμψη στο ΧΑ, επιβεβαιώνει τις «αντοχές» και τη δυναμική της αγοράς στις περιοχές κρίσιμων στηρίξεων όπου κινούνται τις τελευταίες μέρες οι βασικοί δείκτες.
Η έκθεση της Merrill Lynch
Πάντως το θετικό αποτέλεσμα αυτού του τεστ αντοχών δεν προδικάζει τη συνέχεια. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση στο ΧΑ και στις διεθνείς αγορές δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί αισθητά τις επόμενες εβδομάδες, η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο και το ρίσκο βραχυχρόνιων τοποθετήσεων θα παραμείνει υψηλό.
Καταλύτης αλλαγής κλίματος ήταν σήμερα η έκθεση της Merrill Lynch, που «θάβει» μεν τις τραπεζικές μετοχές, θεωρώντας υψηλές(!) τις τιμές σε σχέση με τον κίνδυνο που ενσωματώνουν, παράλληλα όμως βλέπει προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών και ξεχωρίζει την Alpha ως έχουσα τους καλύτερους δείκτες.
Intraday κέρδη
Η μετοχή της Alpha έγινε τελικά η λοκομοτίβα της αγοράς. Την ανάκαμψη της ακολούθησαν οι άλλες τραπεζικές μετοχές και εν συνεχεία πολλά βιομηχανικά blue chips, που έδωσαν θετικό πρόσημο στους δείκτες..
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 537,10 μονάδες, με κέρδη 1,03%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στο -1,75%.
Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχανε 2,35% και έκλεισε +1,54%, στις 1.438,1 μονάδες.
Εντυπωσιακό ριμπάουντ και ολική επαναφορά για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος από -4,36% γύρισε στο +6,39%. Οι μετοχές του κλάδου έκλεισαν 9%-14% υψηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τους, δίνοντας στους traders ευκαιρίες για υψηλές intraday αποδόσεις.
Η Alpha κατέγραψε άνοδο 9,5%, Eurobank +5,4%, Εθνική +3,9%, Πειραιώς +2,8%.
Από τα υπόλοιπα χαρτιά του FT25 ξεχώρισαν: ΔΕΗ +3,3%, ΤΕΝΕΡΓΑ +2,9%, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ +2,2%. Στον αντίποδα Lamda -1,6%, Grivalia και ΟΤΕ -1,5%.