Σε ανοδική τροχιά επανήλθε σήμερα το ΧΑ, συντηρώντας τις προσδοκίες για ένα νέο κύκλο ανάκαμψης προς τα υψηλά έτους (και 13ετίας). Στο +0,75% τερμάτισε ο ΓΔ, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής το υψίπεδο των 1.450 μονάδων.
Ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη δυναμική της αγοράς ο αυξημένος όγκος συναλλαγών και ο μεγάλος τζίρος, που υποδηλώνουν ενεργοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων.
Ομως σαφής τάση δεν υπάρχει και το κλίμα που διαμορφώνεται στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια δεν συνηγορεί σε αισιόδοξες προβλέψεις. Τα μάλλον απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και την απασχόληση στις ΗΠΑ δίνουν καθοδική κατεύθυνση στη Wall Street, όπου ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,45%. Μεικτή εικόνα στην Ευρώπη, με άνοδο 0,40% στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο και απώλειες στο Παρίσι.
Ωριμες για διόρθωση
Το ενδεχόμενο μεγάλης διόρθωσης φαίνεται να απομακρύνεται, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν. Αποχρών λόγος δεν υπάρχει, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Αλλαξε μόνον η ψυχολογία και η διάθεση ανάληψης ρίσκου, ενώ τα μεγάλα φετινά κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη-ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, ενώ σε αγορές όπως η ελληνική έχουν διανύσει μιά μεγάλη ανοδική διαδρομή το τελευταίο 12μηνο. Είναι η ώρα οι υπεραξίες να γίνουν κέρδη και οι αγορές να διορθώσουν, για να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος.
Οι αφορμές βρίσκονται: Ανησυχητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, κίνδυνος γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων, φόβοι για επιβράδυνση της αμερικανικής και της κινεζικής οικονομίας. Οι διεθνείς αναλυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν πάλι “το ποτήρι μισογεμάτο”, προφητεύουν πτώση – και εν τέλει μπορεί να την προκαλέσουν, εν είδει αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Καθώς οι βασικοί παγκόσμιοι δείκτες κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πτώσης χωρίς να αλλάξει η μακροπρόθεσμη τάση. Το ζήτημα είναι πώς θα γίνει αυτή η διόρθωση και ποιοί θα μπορέσουν να επωφεληθούν.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στα νέα στοιχεία που αναμένονται στις ΗΠΑ. Από αυτά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν η Fed θα αρκεστεί σε μία μάλλον συμβολική μείωση επιτοκίων κατά 0,25%,ή αν θα τολμήσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερο “ψαλίδισμα”
Χωρίς καταλύτες το ΧΑ
Στο ΧΑ έχει γίνει εμφανής τις τελευταίες μέρες η απουσία νέων καταλυτών που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και τάσεις, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις έξωθεν πιέσεις. Στο επίκεντρο της προσοχής τα εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου και οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, με κυοφορούμενα deals και επενδυτικά projects.
Πάντως η αγορά έχει τώρα μπροστά της σημαντικά γεγονότα που μπορεί να διαμορφώσουν κλίμα και τάσεις: Αυριο το βραδυ θα δημοσιοποιηθεί η νέα αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας από την DBRS και στις 13 Σεπτεμβρίου από την Moody’s.
Θα προηγηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ, που θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει άμεσα στην αναμενόμενη – και από πολλούς προεξοφλούμενη – μείωση επιτοκίων κατά 0,25%.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να "ξύσει τον πάτο του -δημοσιονομικού – βαρελιού"
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ το νέο στοίχημα είναι η υπέρβαση της περιοχής των 1.450 μονάδων και η δημιουργία βάσης σ΄αυτά τα επίπεδα τιμών.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 1.446,56 μονάδες με άνοδο 0,75%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό +0,29% στις 1.439,93 και υψηλό +0,87% στις 1.448,31 μονάδες.
Ανοδο 0,91% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 3.514,89 μονάδες. Ο δείκτης των mid caps σημείωσε άνοδο 0,43%
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,20%, σημείωσε υψηλό +0,84% και έκλεισε με άνοδο 0,37%. Eurobank +1,3%, Alpha +0,7%, Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος +0,4%, Optima +0,2%. Η Attica Bank πήγε +8,7% και έκλεισε αμετάβλητη. Στον αντίποδα Εθνική -0,7%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips του FTASE25 Jumbo +5,7%, Aegean +2%, Μυτιληναίος και ΔΕΗ +1,5%, Motor Oil +1,3%, Βιοχάλκο, Τιτάν, Σαράντης και Autohellas +1%.
Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -0,7%, ΟΠΑΠ -0,6%, Lamda -0,1%.