Πολιτική

Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές


 Με θετικό πρόσημο κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους, ελλείψει ανακοίνωσης στοιχείων macro, σε εταιρικά αποτελέσματα και πετρέλαιο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 καταγράφει οριακά κέρδη +0,08% στις 6.204,95 μονάδες. Στο χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύεται κατά +0,35% στις 9.716,75 μονάδες, ενώ στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει άνοδο κατά +0,11% στις 4.317,50 μονάδες.

Νωρίτερα, λαμβάνοντας την σκυτάλη από την Wall Street,, οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με μικτά πρόσημα κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών της Τρίτης, καθώς και η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη σε πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων.

Χθες, στη Wall Street, οι χρηματιστηριακοί δείκτες, που την τελευταία στιγμή διέγραψαν τα κέρδη που διατηρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, εγκατέλειψαν  τελείως το θετικό έδαφος, και δέχθηκαν ένα πρώτο ήπιο "πλήγμα", καθώς μετά από την αρχική του ανάκαμψη από το χαμηλό 18 μηνών έναντι του γιεν, το δολάριο βρέθηκε και πάλι σε πτωτική τροχιά, έναντι του βασικότερων νομισμάτων.

Τόσο το γεν, όσο και ο χρυσός - που χθες διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων - αποτελούν ασφαλή "καταφύγια", σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας.

Σε υψηλά τριών εβδομάδων διαμορφώθηκε και το αμερικανικό αργό, κλείνοντας πάνω από τα 40 δολάρια για πρώτη φορά από την 22α Μαρτίου, εν όψει της συνάντησης των μεγάλων παραγωγών, αυτήν την εβδομάδα, στην Ντόχα του Κατάρ και ενώ ενισχύονται οι προσδοκίες για ενδεχόμενη συμφωνία "παγώματος".

Στα της συνεδρίασης, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε κέρδη 1,13% στις 15,928 μονάδες,  επωφελούμενος από την ανάκαμψη του νομίσματος της χώρας πίσω στα 108 γεν απέναντι στο δολάριο.

Την ίδια στιγμή στο κινεζικό χρηματιστήριο, ο Shanghai Composite έχασε σχεδόν 0,65% και διαμορφώθηκε στις 3,019 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε τελικά 0,24% στθς 20,532 μονάδες, αφού διαπραγματευόταν πότε με κέρδη πότε με απώλειες.