Οικονομία

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές και αβεβαιότητες για την οικονομία το 2025


Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο 2025 με θετικές προοπτικές, αλλά απειλείται και από αβεβαιότητες λόγω των σημαντικών εξωτερικών προκλήσεων, επισημαίνει στη φθινοπωρινή του έκθεση το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Προτείνει δε, τη συνέχιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, με στόχο τη σημαντική μείωση του χρέους μέσω της διασφάλισης υψηλής ανάπτυξης, που θα ενισχύει την αξιοπιστία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Τονίζει, πως, η σημασία του μεγέθους του δημοσίου χρέους και η διαχείριση αυτού για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας δε γίνονται εύκολα αντιληπτά.

Ωστόσο, το ΕΔΣ επισημαίνει τη σημασία τους, ιδιαίτερα δε σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αβέβαιο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Σημειώνει ακόμη, πως, η χώρα πρέπει να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή της μέσω της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει νέες δημοσιονομικές προκλήσεις, που θα μπορούσαν να προκύψουν λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας.

Εν κατακλείδι, η στρατηγική για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και η συνέχιση της απρόσκοπτης συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη, σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Προκλήσεις από ακρίβεια και εισοδήματα

Ειδική αναφορά κάνει το ΕΔΣ, στους δημοσιονομικούς κινδύνους, οι οποίοι παρότι έχουν περιοριστεί, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, παραμένουν σημαντικοί και σχετίζονται κυρίως με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και την οικονομική κατάσταση των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Συνεπώς, οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας για το 2025 υπόκεινται σε αβεβαιότητα και συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιβεβαίωση του μακροοικονομικού σεναρίου και την προσήλωση στο δημοσιονομικό σενάριο που έχει εξαγγελθεί.

Αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων των τιμών κυρίως των τροφίμων και της ενέργειας, που εξακολουθούν να πιέζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και αναμένεται να ασκήσουν πίεση στις δημόσιες δαπάνες εκτός του αναμενόμενου επιπέδου, ιδιαίτερα δαπάνες για μισθούς του δημοσίου και στις κοινωνικές παροχές.

Πρόσθετοι μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι απορρέουν από το δημοσιονομικό κόστος της επιβάρυνσης των κλιματικών συνθηκών, η επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα καθώς και εκκρεμείς νομικές υποθέσεις κυρίως, οι δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακίνητων Δημοσίου.

Το δημογραφικό ζήτημα και η προκαλούμενη γήρανση του πληθυσμού συγκαταλέγεται στους επιβαρυντικούς παράγοντες. Θετική, από την άλλη πλευρά, είναι η επίδραση της ψηφιοποίησης του φορολογικού συστήματος στην πλευρά των εσόδων.

Εάν μάλιστα η βελτίωση στη φορολογική συμμόρφωση συνεχιστεί, τότε οι εισπράξεις εσόδων μπορεί να υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί με ευεργετικά αποτελέσματα για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τελικά μια καλύτερη κατανομή των οικονομικών βαρών.

Παράλληλα, πολύ θετική αναμένεται η στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας από τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και η ενθάρρυνση υποστηρικτικών εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών εκ μέρους της ΕΕ.

Οι μακροχρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας με υψηλό δημόσιο χρέος αν και σε πτωτική τροχιά, με χαμηλή παραγωγικότητα και θέσεις απασχόλησης με χαμηλή προστιθέμενη αξία, με υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αδύναμη εξωτερική θέση και υψηλή ανεργία (παρά την βελτίωση της) απαιτούν τη διατήρηση συνετούς δημοσιονομικής στάσης και συνεχή παρακολούθηση της αξιοποίησης των πόρων του ΤΑΑ.

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ιδιαίτερα και λόγω της έναρξης εφαρμογής του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.

Διαβαστε επισης