Κοινωνική Ευθύνη

Θεσσαλονίκη, Social Plate: Ένα “κοινωνικό πιάτο” για όλους


Ένα “κοινωνικό πιάτο” για όλους προσφέρει μέσω του προγράμματος Social Plate η ΚΑΘ ΑΕ, έχοντας διαθέσει περισσότερα από 40.000 κιλά τρόφιμα σε μόλις τέσσερις μήνες.

Σε περίπου 78.312 κιλά ανέρχεται η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών, τα οποία διαχειρίστηκε η ομάδα που "τρέχει" το έργο Social Plate της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΚΑΘ ΑΕ) στο πρώτο τετράμηνο της λειτουργίας του (έναρξη 23/4/2018).

Από αυτά, περίπου 43.506 κιλά προσφέρθηκαν σε ευπαθείς ομάδες και ταυτόχρονα αποτράπηκε η μετατροπή αυτής της ποσότητας σε οργανικό απόβλητο, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του Project, Κατερίνα Δεμερτζή, στο περιθώριο σχετικής εκδήλωσης που έγινε στην 83η ΔΕΘ. Τα υπόλοιπα κρίθηκαν ως μη κατάλληλα.

Οι φορείς που συμμετέχουν στη διανομή (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ, Ιδρύματα, Συσσίτια Εκκλησιών) φτάνουν μέχρι στιγμής τους 35, ενώ στόχος αποτελεί αυτοί να αυξηθούν περαιτέρω, όπως τονίστηκε. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι: κοινωνικά παντοπωλεία δήμων Θέρμης, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων Μενεμένης, Τράπεζα Τροφίμων Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Δήμοι Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών, ΙΝ Αγίου Αθανασίου Ευόσμου και Αγίου Γεωργίου Νεάπολης, Αλκυόνη, Οικόπολις, Ετεροτοποία, Philoxenia food and kindness in action, A αποστολική εκκλησία, Φάρος του κόσμου, ΔΟΜ Γιαννιτσά, Άρσις, Care Center - Κέντρο Φροντίδας προσφύγων, Χαμόγελο του παιδιού, ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, Annapurna team, ενώ τελικοί αποδέκτες είναι οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Ένα έργο αλληλεγγύης

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια", σε συνεργασία με το Γραφείο Διαχείρισης Οργανικών Απορριμμάτων και Συσκευασιών, λειτουργεί στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), από την Δευτέρα 23 Απριλίου του 2018. Στόχος, είναι ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων, η καταπολέμηση του υποσιτισμού, καθώς και η ανακύκλωση, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, αλλά και να είναι πλέον σύννομη η διαχείριση των απορριμάτων.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg V Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020 και το πρόγραμμα "Social Plate" ξεκίνησε πιλοτικά με τη συλλογή και διαλογή των μη εμπορεύσιμων προϊόντων των εμπόρων του πυρήνα Γ' της ΚΑΘ ΑΕ. Τα μη εμπορεύσιμα αλλά κατάλληλα προς βρώση προϊόντα που ανακτώνται, διαχωρίζονται, συσκευάζονται και προσφέρονται την ίδια μέρα σε δίκτυο φορέων της πόλης (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ κτλ) οι οποίοι ασχολούνται με την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη.

Τα μη κατάλληλα προς βρώση προϊόντα διαχωρίζονται σε οργανικούς ρύπους και ανακυκλώσιμες συσκευασίες. "Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση των διαχωρισμένων απορριμάτων εξαιτίας του μικρού όγκου τους, αλλά κυρίως λόγω της αδυναμίας ελέγχου απόρριψης στους αντίστοιχους κάδους, σε ώρες εκτός της λειτουργίας του γραφείου" επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στόχος της διοίκησης της ΚΑΘ ΑΕ είναι η ευρύτερη εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο σύνολο της Κεντρικής Αγοράς, σε σύγχρονες και κατάλληλες εγκαταστάσεις. "Κατάλληλοι κάδοι για οργανικά απορρίματα, πρέσες για τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, φορτηγό συλλογής, ψυκτικοί χώροι, προσωπικό και πλήρες ωράριο, διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας μονάδας κομποστοποίησης και διαχωρισμού, καθώς και χωροθέτησής τους, είναι τα επόμενα απαραίτητα βήματα που μελετάει η διοίκηση, στο πλαίσιο αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων της ΚΑΘ ΑΕ, ώστε η λειτουργία της αγοράς μας να μην επιβαρύνει το περιβάλλον και να συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα" επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΑΘ ΑΕ, Δημήτρης Χαμπίδης.

Από την ιδέα στην πράξη

Όπως αναφέρει η ομάδα του Social Plate, από τη διακίνηση περίπου 800 τόνων οπωροκηπευτικών ημερησίως, οι πέντε τόνοι καταλήγουν στα απορρίμματα ως μη εμπορεύσιμοι. Το 30% της ποσότητας των πέντε τόνους, είναι "απόλυτα ασφαλές για κατανάλωση" και έτσι "αυτές τις μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν εμπορική αξία, για λόγους εμφάνισης ή διάρκειας ζωής, η διοίκηση της ΚΑΘ ΑΕ, αποφάσισε να τις διαχειριστεί προς όφελος των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ένα ...πιάτο φαγητό".

Κάθε ημέρα, έμποροι της ΚΑΘ ΑΕ, παραδίδουν μη εμπορεύσιμα προϊόντα στο γραφείο διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων της εταιρείας και υπό την εποπτεία του υπευθύνου για τον ποιοτικό έλεγχο, τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα για κατανάλωση και μη και στη συνέχεια, με την βοήθεια των εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα, ανασυσκευάζονται.

Στο πλαίσιο του έργου, αναμένεται και η δημιουργία πλατφόρμας "food angels", όπου κοινωνικοί συνεταιρισμοί και άλλες εταιρείες, θα μπορούν να δωρίζουν προϊόντα, να δηλώνουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα (Ελλάδα, με κοινή αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης (Βουλγαρία).

Διαβαστε επισης