Οικονομία

Θεσσαλονίκη: Μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει τουλάχιστον μία θέση εργασίας κενή προς κάλυψη


Μία στις τρεις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι έχει τουλάχιστον μία θέση εργασίας κενή προς κάλυψη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο σε 629 επιχειρήσεις της περιοχής με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Όπως ανέφερε ο Πασχάλης Τεμεκενίδης, μέλος της ομάδας έργου του Περιφερειακού Μηχανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Διάγνωση των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, μιλώντας σε σχετική ενημερωτική ημερίδα, το 29% του δείγματος δήλωσε ότι έχει τουλάχιστον μία κενή θέση εργασίας, ενώ ο μέσος αριθμός των κενών θέσεων ανά επιχείρηση ήταν δύο.

Οι περισσότερες κενές θέσεις ανά επιχείρηση βρίσκονται στη Χαλκιδική, ενώ ακολουθούν το Κιλκίς και η Πιερία και στη συνέχεια η Θεσσαλονίκη, η Ημαθία, η Πέλλα και οι Σέρρες.

Στο ερώτημα γιατί κάποιες θέσεις εργασίας παραμένουν κενές, οι επιχειρήσεις ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το είδος εργασίας (σε ποσοστό 36%) ή ότι δεν υπάρχουν άτομα με τα απαιτούμενα προσόντα (σε ποσοστό 36% επίσης).

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μια στις δέκα επιχειρήσεις ανέφερε ότι λόγω συνταξιοδότησης και αποχώρησης θα υπάρξουν κατά μέσο όρο δύο θέσεις εργασίας το επόμενο εξάμηνο και μία στις τρεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν προσλήψεις λόγω της επέκτασης των δραστηριοτήτων της.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση κάλυψης των θέσεων εργασίας, 9 στις 10 επιχειρήσεις επισήμαναν ότι προτίθενται να καλύψουν όλες τις κενές θέσεις, ενώ καταγράφηκε και πολύ χαμηλή πρόθεση απολύσεων.

Σχετικά με την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία σε δουλειά σε κάποια επιχείρηση, το 50% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούν σε αυτές άτομα με αναπηρίες, αλλά οι μισές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης ΑμεΑ στις δουλειές αυτές.

Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του έργου Κωνσταντίνος Τζάνος γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με 2.658 καταγραφές από 1.232 επιχειρήσεις, σε δύο έρευνες κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023, οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι στελέχη επιχειρήσεων (σε ποσοστό 63,8%), επιστημονικές ειδικότητες (σε ποσοστό 43,3%), τεχνικές ειδικότητες, οδηγοί και χειριστές (σε ποσοστό 41,5%), ανειδίκευτοι εργάτες και βοηθοί (σε ποσοστό 37,9%), προσωπικές υπηρεσίες υγείας (σε ποσοστό 10%), εστίαση (σε ποσοστό 6,7%), πληροφορική (σε ποσοστό 4,7%) και εκπαίδευση (σε ποσοστό 3,4%).

Τάσεις και προκλήσεις για την απασχόληση

Τις τάσεις και τις προκλήσεις για την απασχόληση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε ο εμπειρογνώμονας της ομάδας έργου Νίκος Πόδας, επισημαίνοντας ότι μία πρόκληση είναι το δημογραφικό, καθώς ο πληθυσμός στην Κεντρική Μακεδονία μειώθηκε από το 2011 ως το 2021 κατά 4,6%. Σε ό,τι αφορά την πανδημία ανέφερε ότι οι οικονομικές απώλειες στην Κεντρική Μακεδονία έφτασαν το 8,6%, ενώ στις περιφερειακές ενότητες η μεγαλύτερη συρρίκνωση οικονομικής δραστηριότητας καταγράφηκε στη Χαλκιδική.

Σχετικά με τις κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ο κ. Πόδας επισήμανε ότι το 2022, οι κενές θέσεις ήταν κατά 83% περισσότερες από αυτές του 2021, ενώ περισσότερες από 70.000 ήταν οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2023 και πάνω από 80.000 ήταν οι κενές θέσεις στον κατασκευαστικό κλάδο. Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε εποχικούς εργάτες γης.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ επισήμανε ότι παρά τα εμπόδια που υπήρχαν, στην Κεντρική Μακεδονία έγινε πράξη και θα συνεχιστεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο ο μηχανισμός για τη Διάγνωση των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, στον οποίο συνεργάζονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις