Πολιτική

Θεσμοί: «Μαχαίρι» στο αφορολόγητο, πλεονάσματα 3,5%, με δέλεαρ το χρέος


 Επιστολή που θα έχει την μορφή τελεσιγράφου και θα περιγράφει τα προαπαιτούμενα και τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύψει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει και ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, συνέταξαν και ετοιμάζουν προς αποστολή οι Θεσμοί. Οι τελευταίοι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, διατηρούν σε πολύ υψηλά επίπεδα τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5%), όπως επίσης και το χρονικό πλαίσιο (δέκα χρόνια) εφαρμογής τους. Παράλληλα οι Θεσμοί θα ζητούν άμεση ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου, προσφέροντας ως αντάλλαγμα προς το Μαξίμου, την «χάραξη» οδικού χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την πιθανή επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Η επιστολή των Θεσμών, που σύμφωνα πάντα με «πηγές» από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να αποσταλεί στην Αθήνα τις επόμενες ώρες, έρχεται λίγο μετά την παραδοχή Τσακαλώτου, ότι  η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει μόλις το 1/3 των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και ΔΝΤ, που στο πρόσφατο Eurogroup ταυτίστηκαν αναφορικά με την εκ των προτέρων θέσπιση-ψήφιση μέτρων από την κυβέρνηση, σκοπεύουν να παρουσιάσουν την εν λόγω επιστολή, ως την τελευταία λύση ή ενδεχομένως την... έσχατη ευκαιρία προκειμένου να «ξεκολλήσει» η αξιολόγηση και δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την ολοκλήρωσή της.

Μέσω της επιστολής, που όπως προαναφέρθηκε θα έχει την μορφή τελεσιγράφου, οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, να συναινέσει σε μια σειρά από μέτρα, που μέχρι πρότινος το Μαξίμου έθετε ως «κόκκινες» γραμμές. Τη στιγμή μάλιστα που το Βερολίνο και οι λοιποί γερμανικοί δορυφόροι στήνουν και πάλι σκηνικό «Grexit» με στοχευμένες διαρροές προς τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Αφορολόγητο και πρωτογενή πλεονάσματα

Το αφορολόγητο, κατ’ απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει περίοπτη θέση στο πακέτο «μέτρων» που περιλαμβάνονται στην επιστολή. Οι Θεσμοί ζητούν την άμεση ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου με εφαρμογή από το 2018 (και όχι όπως συζητούνταν από το 2019), ώστε να καλύπτονται περισσότερο από τις μισές απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Επίσης «σκιαγραφούν» το μεσοπρόθεσμο διάστημα όπου η Ελλάδα… οφείλει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Μετά την λήξη του προγράμματος, το 2018, η Αθήνα πρέπει την πρώτη πενταετία (2019-2023), να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ την δεύτερη πενταετία (2024-2028), ο στόχο μειώνεται στο 3%.

Αναφορά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνεται και στο μέτρο μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, που «μεταφράζεται» ως γνωστόν σε περικοπές στις κύριες συντάξεις. Οι δανειστές εκτιμούν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στα προληπτικά μέτρα του «ενισχυμένου» κόφτη μετά το 2018 και να ενεργοποιηθεί αν σημειωθεί σημαντική δημοσιονομική απόκλιση.

Αντάλλαγμα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Τι θα προσφέρουν ως αντάλλαγμα οι δανειστές; Την αναλυτική περιγραφή των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, με την υποσημείωση όμως ότι αυτά θα εφαρμοστούν μετά το 2018.  Το δέλεαρ σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, για τα οποία οι Θεσμοί δεσμεύονται ότι θα κάνουν συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη καταγραφή.

Ανοικτά μέτωπα στην β΄αξιολόγηση

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δύο πλευρές έχουν ένα «βουνό» να διανύσουν μπροστά τους, προκειμένου αρχικώς να επανεκκινήσουν την αξιολόγηση και κατόπιν να την ολοκληρώσουν επιτυχώς. Με ακανθώδη ζητήματα, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά να παραμένουν ανοιχτά, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και «σκληροί» συμβιβασμοί, για να στεφθεί με επιτυχία το «εγχείρημα».