Πολιτική

Θεσμοί: Κόφτης με ψηφισμένα μέτρα, αλλά με «παράθυρο» μη εφαρμογής


 Το τελευταίο σενάριο που διακινείται στις Βρυξέλλες, ένα 24ωρο πριν το Eurogroup, κάνει λόγο για πρόταση των Θεσμών που θέτουν ως «προαπαιτούμενο» την άμεση θέσπιση-ενδεχομένως και ψήφιση μέτρων για μετά το 2018, προσφέροντας ρήτρα ακύρωσής τους, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν. Το σημείο «κλειδί» στην εν λόγω πρόταση, που φέρεται να έχει την έγκριση του Βερολίνου, είναι ασφαλώς η ρήτρα ακύρωσης αλλά και το γεγονός ότι τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν προκαταβολικά, έχουν ως στόχο να ικανοποιήσουν και τις αιτιάσεις του ΔΝΤ. Ακρως σημαντική πτυχή της πρότασης είναι και το «δέλεαρ» που προσφέρουν οι δανειστές στην ελληνική πλευρά. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το «αντάλλαγμα» είναι η εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ και παράλληλα η χάραξη συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αρχής γενομένης από το αυριανό Eurogroup.

Επί της ουσίας οι Θεσμοί, αντιστρέφουν την ελληνική «συνταγή»-πρόταση, που προβλέπει επέκταση του «κόφτη» μετά το 2018 μετά της... συνοδείας του ενισχυμένου μηχανισμού εγγυήσεων, άνευ νομοθέτησης και ψήφισης συγκεκριμένων μέτρων. Τα εν λόγω μέτρα, για τα οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναφερθεί εκτενώς στο αυριανό Eurogroup, θα ενεργοποιούνται μόνο στη περίπτωση που η χώρα δεν «πιάνει» τους δημοσιονομικούς-πλεονασματικούς στόχους.

Η νέα πρόταση που επεξεργάζονται οι Θεσμοί, όπως διαρρέεται από τις Βρυξέλλες, έχει ως δομικό χαρακτηριστικό την άμεση ψήφιση πρόσθετων μέτρων, με την ισχυρή υποσημείωση ότι αυτά θα ικανοποιούν τις «ανάγκες» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μέτρα με «άρωμα» ΔΝΤ

Στα πρόσθετα μέτρα, που αποπνέουν «άρωμα» ΔΝΤ, περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπως επίσης και οι δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας  και το εργασιακό καθεστώς.

Όλα αυτά υπό το «κέλυφος» της ρήτρας ακύρωσης που περιλαμβάνεται στην πρόταση και αποτελεί ουσιαστικά και το σημείο αναφοράς. Ενδεχόμενη συναίνεση της Ελλάδας στην συγκεκριμένη πρόταση, σημαίνει-σύμφωνα πάντα με τις Βρυξέλλες-ότι ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ.ευρώ και παράλληλα δημιουργεί τις άμεσες προϋποθέσεις στο αυριανό Eurogroup,  για λήψης απόφασης σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους...

Η κυβέρνηση δεν ψηφίζει κανένα επιπρόσθετο μέτρο

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως διαμήνυσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει-νομοθετήσει προκαταβολικά, κανένα επιπρόσθετο μέτρο.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, το διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση και αυτό το μήνυμα θα κομίσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο αυριανό Eurogroup. Ο στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να υπάρξει την Πέμπτη μια κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς, για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την β’ αξιολόγηση και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.